(INFOGRAFIKA) Korona rolerkoster: Kako se menjao broj novozaraženih u Srbiji ove nedelje. “Rovita situacija”, ali i “primetan silazni trend”…

0
Fotigrafije: Profimedia, Profimedia

U Srbiji je danas od testiranih 3.548 osoba, na koronavirus pozitivno njih 27. Najveći broj novih oboljenja zabeleženo je u Beogradu, 11.

Iza prestonice, najveći broj novozaraženih je u Pirotu, 4. Leskovac je zabeležio 3 nova slučaja zaraze, a Niš i Smederevo po 2 novozaražena koronavirusom.

Gnjilane, Velika Planka, Subotica, Novi Pazar i Pančevo danas su prijavili po jednog novoobolelog pacijenta.

Dnevne izveštaje o stanju epidemije koronavirusa u Srbiji od početka nedelje do danas obeležele su dnevne blage promene u padu i rastu novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je grafički prikaz tih podataka poprimio oblik rolerkostera.

U ponedeljak i utorak, u Srbiji je prijavljeno po 34 nova slučaja. U sredu je registrovano 48 novozaraženih. U četvrtak je otkriveno tek 25 novih slučajeva, da bi juče taj broj bio dupliran i dostigao 54 novozaražena pacijenta. Danas je opet zabeležen pad, kada su laboratorijski potvrđena 27 slučaja zaraze.

Dr Kisić Tepavčević: Primetan silazni trend epidemije, oslabila aktivnost virusa

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je ranije danas da epidemija ide svojim željenim tokom i da je primetan silazni trend.

Ona je rekla da je bitno naglasiti da su većina slučajeva koji se sada otkrivaju upravo oni za kojima se traga, tj. kontakti sa laboratorijski potvrđenim slučajevima i to su osobe koje uglavnom nemaju nikakve simptome i znakove infekcije.

Ukazala je da u mnogim zemljama više i ne testiraju osobe koje nemaju simptome infekcije.

“Mi smo se odlučili za ovakav nadzor da ne bismo propustili nijedan potencijalni rezervoar zaraze, jer mislimo da je to bolji model kako bismo što pre suzbili ovaj virus u našoj populaciji”, dodala je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da je sada period godine kada nije sezona kapljičnih infekica i i infekcija sličnih gripu, kao i da je manja verovatnoća prenosa ovog virusa.

“Suština je da je sada itekako oslabila njegova aktivnost u populaciji”, dodala je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da procenat novootkrivenih slučajeva na dnevnom nivou ispod jedan odsto i da je to uz intezivno istraživanje svih mogućih kontakata.

“Da radimo testiranje samo osoba koje ispunjavaju makar neke od simptoma onda bi taj broj otkrivenih slučajeva sada već bio jednocifren, a imali bismo dosta tih osoba koje nemaju simptome, a koje mogu oko sebe da šire infekciju”, objasnila je Darija Kisić Tepavčević.

Dr Radovanović: Epidemiološka situacija još uvek rovita

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je za današnje izdanje lista “Danas” da je epidemiološka situacija u Srbiji još uvek rovita, napominjući da i dalje imamo dvocifren broj novootkrivenih slučajeva i žarišta koja nisu sanirana.

“Nadamo se da će broj obolelih biti sve manji, moja prognoza je da će sredinom juna biti između nula i pet, ali ja ne bih donosio tako unapred odluke jer epidemiološka situacija može i da se promeni”, ocenio je Radovanović.

“Od 3. maja do pre dva dana, samo dva puta je broj novootkrivenih slučajeva bio ispod 50, to je još vrlo rovita epidemiološka situacija, a 1. jun je odmah iza ćoška. Verovatno se ima na umu da kod mladih, ako se zaraze, bolest lako prolazi, ali sa njima će putovati i njihovi nastavnici koju su sredovečni. Sem toga, učenici će kad se vrate verovatno doneti neke poklone bakama i dekama, pričati im kako su se proveli…Tu postoje rizici i bojim se da je odluka malo preuranjena”, smatra Radovanović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus