Dr Radovanović: “Tu postoje rizici, preuranjena odluka o ekskurzijama…”

0
Foto Đorđe Kojadinović

Odluka Ministarstva prosvete da dozvoli izvođenje ranije planiranih ekskurzija i nastave u prirodi od 1. juna je malo preuranjena, smatra epidemiolog Zoran Radovanović.

On za Danas kaže da je epidemiološka situacija u Srbiji još uvek rovita, napominjući da i dalje imamo dvocifren broj novootkrivenih slučajeva i žarišta koja nisu sanirana.

“Nadamo se da će broj obolelih biti sve manji, moja prognoza je da će sredinom juna biti između nula i pet, ali ja ne bih donosio tako unapred odluke jer epidemiološka situacija može i da se promeni. Od 3. maja do pre dva dana, samo dva puta je broj novootkrivenih slučajeva bio ispod 50, to je još vrlo rovita epidemiološka situacija, a 1. jun je odmah iza ćoška. Verovatno se ima na umu da kod mladih, ako se zaraze, bolest lako prolazi, ali sa njima će putovati i njihovi nastavnici koju su sredovečni. Sem toga, učenici će kad se vrate verovatno doneti neke poklone bakama i dekama, pričati im kako su se proveli…Tu postoje rizici i bojim se da je odluka malo preuranjena”, smatra Radovanović.

Na naš komentar da je Ministarstvo dozvolilo izvođenje đačkih putovanja uz saglasnost Kriznog štaba, on kaže da je sigurno tako, ali da mu se to čini „hrabrim“.

“Verovatno se imalo u vidu da se neće već prvih dana juna krenuti na ekskurzije već da će se putovanja realizovati za mesec dana”, kaže Radovanović.

U dopisu Ministarstva prosvete osnovnim i srednjim školama u koji je Danas imao uvid, piše da planirane ekskurzije i nastave u prirodni mogu da se realizuju od 1. juna do 31. avgusta, poštujući mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukama nadležnih institucija koje su na snazi u vreme izvođenja putovanja.

Maturanti srednjih škola ne mogu da putuju u inostranstvo, već samo u Srbiji.

U dopisu se, međutim, ne precizira šta će se desiti sa novcem koji su roditelji plaćali u ratama, ako putovanja ne bude.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je prekjuče da je „cilj da oni koji žele da iskoriste putovanje to i urade, ko želi zamenska putovanje ili vaučer, to može da uzme, a ko želi novac, ima i tu opciju, ali postoji neki vremenski rok za povraćaj“.

Zanimljivo je da se u dopisu ne pominje da se putovanje može izvesti i ako na to pristane manji broj đaka od onoga koji pravilnik predviđa, što je najavljivano kao mogućnost.

Pravilnik propisuje da se nastava u prirodi izvodi uz saglasnost roditelja najmanje 80 odsto učenika istog razreda, a 60 odsto kada su u pitanju ekskurzije, te da „izuzetno nastava u prirodi, odnosno ekskurzija može da se organizuje za učenike odeljenja u kojem pismenu saglasnost da najmanje 60 odsto roditelja“.