“Prekrasan je dan, kako da ostanemo kod kuće?”: Prepune plaže u Kaliforniji usred koronavirusa, svi su na distanci…

0
Beta - AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Tražeći olakšanje od toplotnog talasa, hiljade ljudi je ovog vikenda okupiralo plaže u Južnoj Kaliforniji usred pandemije koronavirusa i uprkos naredbi o boravku kod kuće.

Dok su plaže u okrugu Los Anđelesa i San Dijega ostale zatvorene, plaže u okruzima Ventura i Orindž su otvorene. Ipak, kupači su morali da se pridržavaju smernica i ograničenja, a vodilo se računa i o parkingu kako bi bili obeshrabreni posetioci iz drugih mesta i kako se ne bi stvarale gužve.

“Prekrasan je dan, kako možete da ostanete unutra”, rekao je jedan od kupača na plaži za CNN.

Vlasti u okruzima Ventura i Orindž prijavili su izvrsno ponašanje kupača na plaži za koje su rekli da poštuju pravila društvenog distanciranja nakon što su ih pre nekoliko nedelja uhodili kako bi sprečili širenje virusa.

Na plaži “Deer Creek”, severno od okruga Ventura, posetioci plaža bacali su frizbije, igrali se sa svojim psima, surfovali.

“Upravo sam video neke prijatelje koje nisam video tokom šest nedelja i pozdravili smo se, ali održavali smo distancu”, izjavio je jedan od posetilaca plaže.

“Ali teško je”, dodao je. “Moramo da se vratimo na posao. Ja sam nezaposleni lični trener i ovo je prvi put da sam izašao iz kuće posle dužeg vremena”, rekao je on.

Scene na plažama u okrugu Ventura i Orindž bile su izrazite suprotnost praznim susednim plažama Južne Kalifornije. Samo nekoliko milja daleko, plaže u okrugu Los Anđelesa izgledale su kao gradovi duhova.

Prema karantinskim pravilima, plaže, kao i parkirališta za plažu, toaleti, tuševi i prilazi – ostaće zatvoreni do 15. maja.

Na znakovima u Santa Monici, u Kaliforniji, a koji blokiraju put, piše: “Privremeno zatvoreno”, “Javni zdravstveni red”, “Ne ulazite”… Ispred parkinga na plaži stoji poruka: “Plaže su zatvorene”.

U izjavi vlasti rečeno je da Kalifornija ima odgovornost da se pridržava naređenja o boravku kod kuće, ali da kada građani žele da izađu napolje moraju da se pridržavaju socijalnog distanciranja: “Kalifornija je zahvalna ogromnoj većini lokalnih lidera koji ohrabruju ljude da ostanu kod kuće i spasu živote”.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus