Dr Radovanović: “Ako počne da raste broj obolelih, odmah se stopira sa popuštanjem, ponovo se aktiviraju neke mere. Jedino što mi u drugom talasu, nećemo moći da u ovoj meri sputamo život…”

2
Foto: Screenshot Twitter

Epidemiolog i profesor Medicinskog fakulteta u penziji dr Zoran Radovanović ocenio je u Novom danu da “epidemija traje još”. “Ja bih voleo do kraja ovog meseca da broj novootkrivenih padne ispod pet, a onda ćemo još čekati, zvanično ćemo reći da je epidemija prestala kada protekne dvostruki period inkubacije od poslednjeg slučaja, što je 28 dana”, kaže on.

 Prema njegovim rečima, ako uzmemo prosek nekoliko prethodnih dana, svakog dana imamo blizu 100 novootkrivenih.

“Ne znamo koliko je novozaraženih. Situacija je još složena. Morali smo da počnemo da se vraćamo normalnom životu, to je neminovno, i ovako je pitanje kako će preživeti mnogi frizeri, pekari…”, kaže on.

Ipak, kako je rekao, ako se poredimo s Hrvatskom, oni su imali vrhunac krive znatno pre nas, a neke mere relaksiraju paralelno s nama.

“Možda smo požurili, mislim pre svega na gradski saobraćaj. Još imamo po neko žarište, takvim saobraćajem možemo da učinimo da nam se s juga zaraza raseje po Vojvodini. Ali, jeste situacija mnogo više pod kontrolom, ranije su iskakali novooboleli, nemate ideju ko se kako zarazio, sada ipak za svakog novozaraženog se sprovodi anketa, kontakti se traže, preduzimaju se mere, možemo da budemo mirniji”, rekao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, “mere treba postepeno da se ukidaju uz pažljivo praćenje epidemiološke situacije”.

“Ako počne da raste broj obolelih, odmah se stopira sa popuštanjem, ponovo se aktiviraju neke mere. Jedino što mi u drugom talasu, ako bude istog intenziteta ili većeg, nećemo moći da u ovoj meri sputamo život, blokiramo privredu, jer država to ne bi ekonomski izdržala, ići će se na apel, na samosvest građana”, kaže on.

Kako je rekao, veliki deo sveta je skeptičan prema informacijama koje stižu iz Kine.

“Ja se uzdržavam da komentarišem situaciju u Kini, ali nesumnjivo je, imamo primere iz drugih zemalja Dalekog Istoka, da se bolest vraća i da oni ponovo pritežu mere. Singapur, Hongkong, Tajvan, zemlje koje su najbolje prošle u prvom talasu, imale su skok oboljevanja, došle ponovo u situaciju da pritežu mere, to se opet pokazalo celishodnim, zaravnili su epidemijsku krivu”, kaže.

Prema njegovom mišljenju, relaksiranje mera kod nas “nije bilo mnogo postepeno”.

“Mi mistifikujemo sad to vanredno stanje, ono po meni nije bilo potrebno ni da se uvodi, na raspolaganju su bile druge mere u okviru drugih zakona koje su omogućavale da se nametne režim zabrana. Ono je imalo po meni više političke razloge, suštinski se epidemiološki nije ništa izmenilo, jer je četiri dana posle proglašenja vanrednog stanja proglašena epidemija od većeg epidemiološkog značaja. Epidemija traje još i trajaće, ja bih voleo do kraja ovog meseca da broj novootkrivenih padne ispod pet, a onda ćemo još čekati, zvanično ćemo reći da je epidemija prestala kada protekne dvostruki period maksimalne inkubacije od poslednjeg slučaja, što je 28 dana”, kaže on.

Vanredna situacija, rekao je, trajaće još najmanje mesec i po dana.

“Ja bih voleo i očekujem da u vreme izbora bude recimo jedan novooboleli, ili možda čak nijedan. Problem je drugi, što tom izbornom danu prethode predizborne aktivnosti, tu se ljudi okupljaju, to predstavlja epidemiološki rizik. Čak i ako se ne otkaže epidemija, 21. juna će situacija biti znatno povoljinija, preduzimaće se na biračkim mestima mere predostrožnosti. Početkom juna daj Bože da ne bude nijednog obolelog, ako bude i neki, to je prilika da se bolest rasejava makar lokalno. Nije najpovoljniji period za održavanje izbora, ali tako je odlučeno”, kaže Radovanović.

Istakao je da situacija jeste pod kontrolom, a da ostaje da je pratimo.

Kako je rekao, otvaranje vrtića je bilo neophodno, jer ako vraćate ljude u kancelarije, oni moraju da ostave svoju decu.

“Otvaranje obdaništa je nužno, jeste neizbežan rizik, ali ova blokada života ne može večno da traje i do sada je cena bila previsoka”, kaže on.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Stajao je po strani kad je bilo najteze, pa od skora u Nedeljniku kritikuje sve sto je i kako je uradjeno, a sad (ovih dana) ne izlazi iz medija i daje preporuke kako dalje. Eee, profesore, predsednice Etickog lekarskog komiteta, Vama je jedina briga i trn u oku bilo uvedeno vanredno stanje. Niste nasli za shodno da se ukljucite i pomognete kolegama, barem onlajn, kad je svaka strucna pomoc bila dragocena! LAKO JE KORMILARITI S KOPNA!

  2. “…Jedino što mi u drugom talasu, ako bude istog intenziteta ili većeg, nećemo moći da u ovoj meri sputamo život, blokiramo privredu, jer država to ne bi ekonomski izdržala, ići će se na apel, na samosvest građana”, kaže on.” Баш ми жао, али ми уједно и драго што сте напокон схватили да је пет минута веше славе прошло.

Comments are closed.