Dr Radovanović o skoku izlečenih pacijenata: “Otpisani su potezom pera, jasno je da nisu za 24h testirani negativno…”

1
Foto Đorđe Kojadinović

“Jasno je da oni nisu tokom 24 časa testirani i dobili negativan nalaz nego su oni otpisani potezom pera, to je administrativna odluka”, izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović povodom značajnog skoka u broju izlečenih pacijenata za jedan dan.

Poslednjih nekoliko dana u Srbiji se ipak povećava broj zaraženih, a simptomi kod obolelih jesu slabiji. Radovanović upozorava da virus nije oslabio, samo mu je teže da nađe novog domaćina.

“Ta silazna kriva epidemije je u fazi stagnacije sa velikim oscilacijama, nije ono što bi bilo idealno – počela da se približava nuli. To je sa jedne strane rezultat opuštanja, a sa druge pomalo nejasnih i kontradiktornih poruka koje nam stižu iz kriznog štaba da li ići na tiho prokužavanje da li nositi masku i tako dalje”, kaže Radovanović za N1.

Radovanović je skrenuo pažnju i na nova žarišta koronavirusa u Srbiji i ocenio da se verbalno umanjuje značaj kada se ona nazivaju “džepovima”.

“U dva studentska doma gde su se javili oboleli, to su nova žarišta, isto u sportskom centru gde je obolelo nekoliko sportista, to je novo žarište, u radnim pogonima, sve su to nova žarišta, ako ih nazivamo ‘džepovima’, smanjujemo verbalno značaj, ali suštinski ne menjamo ništa, čak bolje da budemo iskreni i krstimo to pravim imenom”, kaže Radovanović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Много тога, у вези пандемије, у светским размерама, је ствар “пера”. Како и председница владе рече, да само глуп или луд може да поверује да у овом тренутку земље које живе од туризма пријављују до десетак случајева заразе и одсуство умрлих. Како у свету, тако се пандемијска хистерија ширила и Србијом. Свако је то “перо” користио према сопственим потребама, а свакако ограничен последицама. О томе свакако говори и податак о могућим аутопсијама, да ли су дозвољене, или не ?

Comments are closed.