Epidemilog dr Predrag Kon govorio je jutros na TV Prva i o pitanju nošenja maske radi zaštite od prenošenja koronavirusa, a o čemu je prethodnih dana bilo dosta nedoumica. Prvenstveno zbog toga što Svetska zdravstvena organizacija upozorava da nošenje maski može da bude i štetno.

Na pitanje kako se pravilno koristi maska i da li bi je trebalo nositi i na otvorenom prostoru, Kon je rekao.

„Što se tiče maski, stav SZO je poznat već decenijama da se maske ne nose na otvorenom prostoru, da treba da ih nose samo bolesni i lekari, zdravstveno osoblje koje je u kontaktu sa obolelim. Međutim, najanoviji podaci iz Centra za kontrolu bolesti u Atlanti u SAD su prvi put prozvale takav način odlučivanja jer su podaci iz Azije pokazali da ipak oni koji koriste tu zaštitnu opremu, pre svega maske , i u spoljnom prostoru, imaju bolje rezultate i daleko manje obolelih nego oni koji ne koriste. I stavljena je pod sumnju ta preporuka SZO“, kaže dr Kon.

„Poslednja preporuka je da u spoljnom prostoru nošenje maski nema nekog posebnog smisla, međutim, lično, kažem ja nosim masku i spolja, ne zato što štitim sebe, već zato što me vide ljudi i na taj način želim da oslobodim straha bilo koga ko želi da stavi masku i kad je napolju. Pravilno korišćenje maske je svakako kada ulazite u zatvoren prostor, trgovinu gde su mogući kontakti koje ne možete kontrolisti, u gradskom saobraćajnom jeste pravilno bez obzira da li imate ili nemate neku respiratotnu infekciju“, rekao je doktor Kon.

„I molim vas da razumete te promene koje se dešavaju u preporukama. To što zbunjuju, zbunjuju i nas koji tako nešto predlažemo“, dodao je Kon.

„Ima sada smisla stavljati maske i napolju. Svako ko hoće da stavi masku i napolju neka se ne oseća neprijatno. Sa druge strane onaj ko ne stavlja ne čini nikakav prekršaj jer racionalno razmišljanje praktično pokazuje da skoro ne postoji nikakva mogućnost da se čovek zarazi spolja u otvorenom prostoru osim ako ne bude u bliskoj udaljenosti u odnosu na nekog drugog ko je zaražen“, objasnio je Kon.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.