Dr Kon: Potrebno je da značajan pad traje dve nedelje da bi mere bile ukinute…

6
Foto Igor Pavićević

Na prvoj onlajn konferenciji za štampu od početka vanrednog stanja u Srbiji, javnosti se obratio epidemiolog doktor Predrag Kon.

On je istakao da kada je glasao za “onlajn konferencije” koje su “normalne u čitavom svetu”, nije razmišljao o tome da će takva odluka da se politizuje.

Odgovor na pitanje koje svakog zanima, pa i predsednika Vučića kako je rekao Kon, jeste to kada ćemo moći da se vratimo normalnom životu.

“Potrebno je da imamo značajan pad u periodu od dve nedelje kako bismo mogli da donesemo odluku o postepenom ukidanju mera. Neću da prognoziram, ali to tačno pada krajem aprila”, rekao je Kon.

“Neke stvari u vezi sa virusom ne znamo, ali to nije nešto što utiče na naš rad. Sve važne stvari znamo. Buni nas samo to da li će opstati virus, da li će preživeti leto. Jedino što stvarno ne možemo znati, to je činjenica kakav nam je imunitet u populaciji”, rekao je doktor Kon.

Istakao je da će po povratku normalnom životu najugroženiji biti stari i deca.

“Nećemo se u budućnosti stideti srpskog scenarija jer da nije bilo mera, ne bi to bio srpski scenarijo nego scenario X”, posebno je istakao.

Objasnio je da su svi oni koji su zaraženi, a nose bele mantile, isključeni sa posla.

“Bili smo svesni da ćemo ostati bez dosta kadra. Sada smo blizu maksimuma. Kada ljudi počnu da se vraćaju posle dva negativna testa, to prestrojavanje će kasnije biti opisano kao dobro strategijsko planiranje”, rekao je Kon.

Na pitanje koliko kontakata u proseku zaraženi imaju, Kon je objasnio da to zavisi od više faktora.

“Broj kontakta najviše zavisi od starosti. Radno aktivno stanovništvo ima najveći broj kontakata, a neki okvirni prosek je između 15 i 20 kontakta po zaraženoj osobi”, rekao je Kon.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

6 KOMENTARA

 1. Čitam o Dr Konu, živim daleko preko sedam mora, ali vidim da vas ovaj čovek spašava bede, ali isto vidim da ste; razmaženi, nezahvalni, aroganti…, donekle razumljivo, uostalom kao i mnogi ovde gde sam i svuda, kako se sada već popularno zove naša “planeta – zatvor (planet jail)”. Nikome ne prija izolacija i jedini način da se što pre stane na put ovoj minijaturnoj gamadi po veličini, a velikoj pretnji po čovečanstvo, je kompletna izolacija koja se manje više svuda primenjuje po svetu. Svi svetski političari su ignorisali ovu pošast u pocetku, neki se nisu organizovali na vreme i narod im sada prolazi kroz žestoku kaktaklizmu. Srbi, manite se politike i sačuvajte vaše živote i poštujte ljude koji vas spašavaju od vas samih!

  • U kojim to zemljama je sprovedeno ovakvo rigorozno ograničenje kretanja i ovakva diskriminacija osoba preko 65 godina (namerno ne kažem stariji ili penzioneri)? Vlast se ponaša prema građanima ove države kao da smo svi retardi koji ne znaju šta je za njih dobro i ne umeju sami sebe da čuvaju. Pritom se dešavaju ekscesi koji nemaju veze sa ponašanjem građana. Največi broj zaraženih poslednjih dana je iz redova lekara, vojnika, ustanova koje su pod posebnom zdravstvenom zaštitiom…Očigledno je sistem najtanji tamo gde bi trebalo da bude najjači, ali se i dalje niko ne bavi propustima u organizaciji i kontroli rada u zdravstvenim ustanovama, staračkim domovima i sl. Bitno je samo da policijski čas bude što duži. Mi smo svi zamorčići našeg vrlog predsednika.

 2. Doktore do ušiju si u politici, nemoj se sada baviti I demagogijom, RUŽNO JE, postao si potpukovnik .

 3. Apelujem na dr Kona da mojim roditeljima 88 i 90 dozvoli izlazak ia stana bar 3 puta nedeljno. Ovaj predugi policijski čas je poguban za moje roditelje koji su navikli da šetaju po 1-2 sata dnevno. Ovo sto se čini najstarijim i rekla bih naj odgovornijim članovima populacije je zaista užasno.

  • Neka šetaju u stanu. Kad moja 3 deteta uzrasta ispod 10 god. mogu već četvrtu nedelju boraviti u stanu na petom spratu u NS bez napuštanja ulaznih vrata stana mogu i tvoji roditelji. Usput sam zarobljen u inostranstvu zbog zatvorenih granica.
   Sreća pa radim dok traje ova vanredna situaciju.

 4. Psiholoska projekcija je i ovaj kao i svaki put pokazatelj licnog osecanja krivice.
  Ko to nama zloupotrebljava tj *politizije* cak i spostveno potomstvo, kamoli glasila,a?

Comments are closed.