Dr Kon: Mislim da prokuženost virusom neće biti masovna, daleko od toga. Ima lekara koji kažu da do drugog talasa neće doći, da će biti blaži…

1
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nismo ni blizu pobede nad koronavirusom i naglasio da se naš zdravstveni sistem brzo adaptirao da kompletno odgovori jednom snažnom udaru, dodajući da je “pokazao vitalnost kojom treba da se hvalimo”.

“Mislim da smo solidno, pa čak i uspešno premostili taj (prvi) talas. Videćemo šta će dalje biti, jer ne smemo da se previše opuštamo. Još nismo ni blizu pobede, jer pobeda podrazumeva da virusa nema, kao i nijednog smrtnog ishoda duži period. Verovatno ćemo imati neki predah tokom leta, a onda ćemo ponovo morati da se pripremimo za zimu ili poznu jesen”, rekao je Kon, za današnje izdanje lista Politika.

Na pitanje da li to znači da očekuje pojavu drugog talasa oboljevanja od COVID-19 i da li bi on mogao da bude jači, Kon je odgovorio da “to baš i nije lako procenjivati”.

“Ima mišljenja lekara da do toga neće doći, ima i onih koji kažu da će talas biti blaži. Prilično sam uzdržan po tom pitanju jer još nemamo podatak kakav nam je kolektivni imunitet”, rekao je Kon.

Na pitanje šta očekuje od istraživanja koje će pokazati koliki je stepen kolektivnog imuniteta u Srbiji, on je rekao da očekuje da “prokuženost neće biti jednaka u svim delovima Srbije”. 

“I mislim da neće biti masovna, već daleko od toga. Mislim da postoji, ali da to nije dovoljno. Različita mišljenja o tome postoje i među epidemiolozima i među lekarima u Kriznom štabu za suzbijanje COVID-19”, rekao je Kon.

Ali, kako je dodao, “i kad dobijemo rezultate, to će biti samo procena, da bismo tačno znali, morali bismo sve građane da testiramo, a to je praktično nemoguće”.

On je rekao da će uskoro biti doneta uredba po kojoj će “firme biti u obavezi da naprave svoj plan zaštite u toku pandemije, jer će ona trajati dugo”.

Kako je naveo, “to znači da firme moraju da obezbede i upotrebu zaštitnih sredstava i opreme, dezinfekcionih sredstava na ulazu i u prostorijama… to će biti obavezno”.

“Za sad mislimo da je bolje da ko god može da radi i dalje od kuće, to i čini, dok ne ustanovimo da virusa više nema u cirkulaciji. To je preporučljivo, ali zavisi i od precene poslodavaca”, rekao je Kon.

On misli da je najbolje provesti letnji odmor u Srbiji. “Ovde znamo kakva je sitaucija, a tamo negde znamo ono što nam saopštavaju”, rekao je Kon.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Prokuženost mora biti niska jer smo bili u karantinu. Dr. Kon i šta sada? Kako doći do imuniteta krda, a spasti se mentaliteta stada?

Comments are closed.