Dr Kisić Tepavčević: Za nedelju ili dve ćemo biti u periodu kada je i u drugim zemljama bio vrhunac, prazne ulice obećavaju…

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je “obećavajuće” što rast broja novoobolelih od koronavirusa u Srbiji nije “strmoglav” kao u drugim zemljama.

Navodeći da će za “nedelju ili dve” Srbija biti u periodu kada je u drugim zemljama dostignut vrhunac epidemije, ona je za TV Prva kazala da prazne ulice gradova Srbije zbog produženog policijskog časa “obećavaju”.

“Svaki dan je priča za sebe. Najveći broj građana se ponaša odgovorno i efekti će se videti ako nastavimo ovako da se ponašamo svakog dana”, kazala je zamenica direktora Instituta “Batut”.

Po njenim rečima, iskustvo iz kineskog grada Vuhan u kom je počela epidemija, pokazuje da mere koje se sprovode u Srbiji imaju “itekako efekta”.

“Oni su nam na primeru dobre prakse pokazali kako treba raditi a mi želimo da učimo od najboljih”, kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da se ključna stvar koju su srpski lekari naučili od kineskih stručnjaka tiče načina organizacije u teškim trenucima.

“Naučili su nas kako se najbolje organizovati u ovim okolnostima, kako da ne čekamo poslednje momente kad nemamo izbora već da budemo unapred spremni za svaki mogući scenario”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je izrazila nadu da će toplo vreme koje se očekuje u narednom periodu nepovoljno delovati na virus, ali i dodala ključno za suzbijanje epidemije ostaje socijalno distanciranje.

Navela je i da postoje zdravstvene ustanove u Srbiji u kojima ima inficiranih medicinskih radnika ali i da su svi zaraženi izolovani.

“Među tim ustanovama je i GAK Narodni front ali sve kolege koji su nosioci ili za koje se sumnja da su nosioci, nisu na svojim radnim mestima i izolovani su pa je maksimalno smanjen rizik od prenošenja infekcije”, kazala je Darija Kisić Tepavčević.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. Ja bih volela kad bi svi prestali da lupetaju da toplo vreme ima los uticaja na virus. Na Floridi przi sunce svaki dan, 30’C, a virus se i dalje siri ubrzano. Toplo vreme moze uticati samo negativno jer se ljudi razmile i vise su u kontaktu sa drugim ljudima.

Comments are closed.