Dr Kisić Tepavčević: Oko 10 odsto zaraženih su zdravstveni radnici…

0
(BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

Zamenica direktor Instituta Batut doktorka Darija Kisić Tepavčević gosotovala je na RTS-u i tom prilikom govorila o masovnom testiranju i strukturi obolelih.

“Većim delom je od koronavirusa zaraženo radnoaktivno stanovništvo, polovina obolelih je u Beogradu, oko 10 odsto su zdravstveni radnici. Ovaj virus ne poznaje nijednu granicu, ni pol, ni uzrast, ni zanimanje, ni poziciju u društvu, to je ono što od početka pričamo”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Kako je dodala, “osnovna i jedina mera prevencije je da se distanciramo kako bi se sprečilo prenošenje infekcije”.

“U velikoj većini zemalja, kao što je i naša, donose se te mere. Svi imaju isti cilj, da se distanciraju kako bi se sprečilo prenošenje. Zato iznova i iznova ponavljamo da ne može ni zakon, ni država, ni vlada da donese meru, ako svako od nas ne shvati koliko je svako važna karika u lancu”, istakla je dr Kisić Tepavčević.

Šta će doneti masovno testiranje?

“Kada se masovnije rade testiranja onda se brže otkriju i oni koji imaju blage simptome, ali i asimptomatski pacijenti. Mi praktično ovaj virus poznajemo svega tri meseca. On je sličan sa gripom, ali kada je u pitanju smrtnost, ona je veća. Kod gripa je 1,3, a ovde je izvesno da nije ispod dva odsto”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ranije su uglavnom testirani oni koji u bili u svetskim i evropskim žarištima, a sada se prioriteti za testiranje menjaju.

“Ili osobe koje imaju kliničku sliku i laboratorijske parametre koji ukazuju na prisustvo virusa, ili oni koji su bili u konatktu sa zaraženima. Sve je više kandidata koji dolaze u obzir za testiranje. Populacija zdravstvenih radnika nam je jako bitna, takođe. Tu nam je važno da se na odgovarajući način obezbedi da se izbegne unošenje infekcije u bolnice”, zaključila je ona.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus