Dr Kisić Tepavčević: Ako ne eliminišemo koronavirus u potpunosti, naučićemo da živimo sa njim…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je u emisiji “Oko” na RTS da ćemo, ukoliko ne uspemo da eliminišemo koronavirus u potpunosti, naučiti da živimo sa njim, preneo je Blic.

Ona je rekla da poslednjih dana beležimo porast oboljevanja na teritoriji Nišavskog i Topličkog okruga, dok je u drugim delovima zemlje situacija stabilna,

“Sve smo snage usmerili ka ovom regionu kako bi i ovde stabilizovali epidemiju. Na nivou grada Niša je stabilna situacija, ali imamo pojedinačne institucije gde se desilo unošenje virusa i širenje među najosetljivijom populacijom”, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Takve okolonosti, kako je rekla, zahtevale su posebne mere.

“Nažalost, samo smo mogli da krenemo od posledica, ali i da sprečimo dalje širenje infekcije u ovim ustanovama. Sve osobe nosioci virusa su hospitalizovane, iako se radi o osetljivoj populaciji sa hroničnim oboljenjima, većina ima ili blagi ili asimptomatski oblik infekcije. Zbog predostrožnosti smo ih sve hospitalizovali kako bi im se pružio najveći nivo zaštite”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Kako je dodala, sve osobe kod kojih je laboratorijski potvđen koronavirus smeštene su u KBC Niš, a osobe koje su bile u kontaktu su u izolaciji.

“Više stotina pacijenata i zdravstevnih radnika je u izolaciji, u nekoj vrsti karantina. Oni su negativni, ali teoretski je moguć period inkubacije, pa je maksimalni stepen predostrožnosti kako bi se na vreme reagovalo. Dobra je vest što je danas 21 pacijent iz KBC Niš otpušten jer su imali dvostruko negativni nalaz. U narednom periodu više od 200 pacijenata će takođe da bude testirano u Nišu, nadamo se da su i oni na korak od kuće”, rekla je ona.

Dr Kisić je istakla “da se nada da će u narednim danima da se pokaže kakvi su efekti njihovog rada”.

“Što više testiramo, to je sigurno da ćemo imati više potvđenih slučajeva. Danas smo imali više od 3.000 testiranih, ali broj pozitivnih je na stabilnom nivou. Ako gledamo apsolutne brojeve nismo imali naglih skokova, tok epidemije sugeriše da se nalazimo na platou kada je pitanju broj obolelih i nadamo se padu. Čekamo kada će broj otkrivenih da bude blizu nule ili jednak nuli. Međutim, jako je bitno, kod svih novootkrivenih – koliko njih ima blage forme bolesti, a koiko zahteva hospitalizaciju. U Nišu imamo više njih koji su u privremenim bolnicama, što govori da imamo više sa lakšim formama, da je došlo do slabljenja virulencije u našoj populaciji. Virus postaje sve poznatiji, ako ne uspemo da ga u potpunosti eliminišemo, onda ćemo naučiti da živimo sa njim”, zaključila je dr Kisić Tepavčević.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus