Dr Gligić: “Drugi talas” se može očekivati, ali da se kod pacijenata koji su ozdravili, ponovo javi bolest. A da ponovo imamo veliki broj obolelih, za mene bi bilo nešto potpuno novo…

0
Foto Nedeljnik/Igor Pavicevic

Doktorka Ana Gligić, šefica “Torlaka” u vreme variole vere, čiju epidemiju je zaustavila, rekla je u intervjuu za novi broj Nedeljnika da ne veruje u “drugi talas” epidemije koronavirusa u Srbiji, kao i da se sa sigurnošću može reći da je virus oslabio.

Razgovor sa Anom Gligić vođen je u trenutku kada su iz Kine i Južne Koreje, posle više od mesec dana, stigle obeshrabrujuće vesti o porastu broja novozaraženih.

Na pitanje šta bi to moglo da znači, da li je to “drugi talas” od koga strahuje i Srbija, doktorka Gligić je rekla da je tu reč o takozvanom repu epidemije, da su se novooboleli zarazili posle ukidanje mera zaštite u tim zemljama.

“‘Drugi talas’ se sa pravom može očekivati, on je obično blag i vrlo brzo prođe. Ali u kom smislu? Da se kod pacijenta koji se zarazio, pa ozdravio, ponovo javi bolest. A da se napravi jedan vakuum, pa da ponovo imamo veliki broj bolesnih, za mene bi bilo nešto potpuno novo. Moje mišljenje je da se ‘drugi talas’ kod nas neće dogoditi. Ja sam još u martu rekla da ćemo mi sa ovom epidemijom da završimo sredinom maja, u jeku epidemije sam rekla da ćemo piti kafu u kafićima oko 15. maja, što je tada delovalo nezamislivo”, rekla je Ana Gligić za Nedeljnik.

Ona je rekla i da se sa sigurnošću može reći da je virus oslabio.

“Čovek nije supstrat na kome je koronavirus našao pravu podlogu na kojoj će se održavati. Ako ja zarazim vas, vi mene, a vi nekog vašeg poznanika, a taj poznanik još nekog, dok virus kroz sve nas prođe, on slabi. Zato se u ovom trenutku sa sigurnošću može reći da je virus oslabio. Uostalom, zašto skidamo mere, ako virus nije oslabio?”, rekla je doktorka Gligić u intervjuu za novi broj Nedeljnika.

Opširan intervju sa prof. dr Anom Gligić o daljem toku epidemije, kontroverzama i nastanku koronavirusa, čitajte u novom broju Nedeljnika koji je od četvrtka, 14. maja, u prodaji na svim kioscima, ali i u elektronskom PDF izdanju putem NSTORE.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus