“Dok se brčkamo, negde može da se pogorša situacija, pa i uvede karantin. Čim čujete takve vesti, u auto i kući…”: Dr Radovanović o drugom talasu epidemije

3
Foto Đorđe Kojadinović

“Epidemiološka situacija jeste povoljnija, ali svakog dana se otkriva stotinak novozaraženih, to je samo deo stvarno zaraženih. Sigurno treba biti oprezan i zato je nužno da se nastavi s merama, ali one moraju i da se ublažavaju. Rezervoara zaraze ima i bilo bi opasno kada bismo se okrenuli veselju i poljupcima, što je karakterisalo period pre epidemije”, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović za N1.

Govoreći o vanrednom stanju, Radovanović je rekao da su i prilikom uvođenja odlučivali politički razlozi, jer je uvedeno na predlog ministra odbrane.

“Tako je i sa odlukom da se na Đurđevdan ukine. Jedino što neće uticati na mere jer nije odjavljena epidemija, mogu da se primenjuju mere koje su na snazi, razne zabrane”, rekao je.

Na pitanje hoće li biti drugog talasa epidemije, Radovanović kaže da će ga, po svoj prilici, biti i da bi bilo iznenađenje da ne usledi.  

“Ja sam pominjao, ako bismo udarili brigu na veselje i naglo odustali od mera, ako bi krenuli autobusi, ljudi dovođeni na političke skupove, ograđivani i držani satima, sigurno da bi krajem juna mogao da usledi. Siguran sam da ćemo biti dovoljno razumni da postupamo opreznije, a drugi talas bi usledio najesen”, kaže epidemiolog.  

Napominje da će fizička razdvojenost postati uobičajena.

“Da se pozdravljamo klimanjem glave i osmehom, to će biti još neko vreme, a bilo bi dobro da pređe i u naviku. Kad ima ovoliko novoobolelih, opreznost je neophodna. Osnovna je svest da se bude razdvojen od izvora zaraze i da se peru ruke”, savetuje Radovanović.

Kaže i da je virus novi i da se nismo suočili sa ovakvom situacijom.

“Zna se da takve infekcije organa za disanje obično preko leta uminu ili budu ređe. Kada je u pitanj nova zaraza, ona ne mora da poštuje pravila. Sars je bio prisutan do juna i bio bi prisutan da energičnim merama nije iskorenjen. Iskustvo s južne hemisfere ukazuje da je virusu dobro i na visokim temperaturama. Zahvaljujući merama, verovatno da će letnji meseci proteći s pojedinačnim javljanjem bolesti, a onda nas čeka neizvesna jesen”.

Što se tiče odlaska na letovanje, Radovanović smatra da je nepredvidivo koliko će bolesti biti u okolnim zemljama gde se provodi odmor.

“Čak i ako se broj obolelih svede na nulu, dok se brčkamo može u nekoj od zemalja kroz koje prolazimo da poraste, pa da se uvede karantin. Zbog takvih neprijatnih iznenađenja bolje je ostati u granicima svoje zemlje ili otići u susednu zemlju i slušati vesti, čim prvi se saopšte znaci pogoršanja, sesti u auto i kući”, rekao je Radovanović.    

Radovanović je rekao da je zvanično zaraženo oko deset hiljada ljudi, a ako bi se uzelo da je taj broj dvadeset puta veći, to je samo tri odsto populacije, što nije, kako je rekao, bedem koji bi sprečio razbuktavanje.

“Stariji da se čuvaju dok im se ne ponudi vakcijacija, a do tada nas deli bar godinu dana, možda i više. Vakcinacija neće biti obavezna, biće namenjena starijima, biće preporučena, apelovao bih da stariji ne plaćaju punu cenu da, će oni participirati u ceni, a država platiti ostalo”, rekao je Radovanović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

3 KOMENTARA

  1. To beše onaj Radovanović koji negira povećanje karcinoma kao posledica bombardovanja osiromašenim uranijuomom. Italija pokrenula postupak zbog smrti svojih vojnika ,svi od karcinoma koji su bili u zonama bombardovanja u Srbiji. Ovom liku ne verujem ni kada se Bogu moli…

  2. Sram te bilo.Sram tih sedih.Sve vreme navijaš da bude loše.Samo te slušam.Onaj Nestorović jedini normalan među vama svima.

Comments are closed.