Distanca od prodavaca i kupaca, ne gurajte se, ne prilazite istoj tezgi, pazite na ruke: Kako da se sačuvamo ako se danas nađemo na pijaci

0
Foto: Profimedia

Od danas u Srbiji ponovo rade i zelene pijace, kako na zatvorenom, tako i na otvorenom prostoru,, ali strah od širenja koronavirusa i dalje postoji.

Mere socijalnog distanciranja, kao i preporuke za nošenje zaštitne opreme poput maski i rukavica, i dalje važe za sve.

Kako će jedan broj građana danas otići u nabavku na neku od pijaca, stručnjaci su dali preporuke kako bi trebalo da se ponašamo pošto i dalje postoji rizik od infekcije koronavirusom.

Imunolog sa klinike u Tiršovoj Srđa Janković istakao je za RTS da je i dalje distanca najvažnija.

“Da se ne prave gužve, da ljudi ne dolaze u blizak kontakt jer neko može imati virus a da ne zna. Nije sad toliko važan broj ljudi, koliko razmak, da ne prilaze svi istoj tezgi, da ne dolazi do bliskog kontakta licem u lice, i paziti na ruke jer ćemo njima uneti virus, a da nije kapljično”, izjavio je Janković.

Epidemiolog doktorka Darija Kisić Tepavčević je rekla da boravak na otvorenom svakako smanjuje verovatnoću zaražavanja, ali da bi mere zaštite morale da budu prioritet.

“Boravak na otvorenom prostoru svakako smanjuje verovatnoću zaražavanja, ali bi trebalo da se nose maske, da budemo na bezbednoj udaljenosti i od prodavca i drugih kupaca, da se ne guramo”, objasnila je ona.

“Dugo će termin socijalno distanciranje biti na snazi, ne možda zvanično, ali u našoj glavi svakako”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će beogradske pijace, osim onih koje su zatvorene poput Palilule i Starog Merkatora, početi da rade u sredu 22. aprila od sedam sati, dok će zatvorene pijace početi da rade u ponedeljak 27. aprila.

“Beograd je uvek spreman i potrebna su nam 24 sata da pripremimo pijace za rad, tako da će beogradske pijace raditi od srede od sedam do 15 sati svaki dan, izuzev u danima kada je policijski čas. Što se zatvorenih pijaca tiče, Palilulske i Starog Merkatora, one će početi da rade od ponedeljka, 27. aprila”, rekao je Vesić, a prenosi Beoinfo.

Vesić je precizirao da će grad Beograd propisati mere zaštite na pijacama, pa će ulazak biti dozvoljen tačno određenom broju ljudi.

Prodavci i kupci moraju da imaju zaštitne maske, tezge će biti zaštićene folijom, pa neće biti direktnog kontakta prodavca i kupca, sprovodiće se dezinfekcija na početku i na kraju radnog dana, rekao je Vesić.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus