Direktor policije: Nismo pronašli 218 osoba u samoizolaciji, biće preduzete mere…

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da policijski službenici prate posadu svakog teretnog vozila koje ulazi u Srbiju, do Dimitrovgrada, Preševa ili drugog graničnog prelaza, ukoliko mu je Srbija samo tranzitna zemlja.

Od odluke Vlade da se zatvore granice u cilju zaustavljanja širenja epidemije korona virusa, u Srbiju mogu da uđu samo posade teretnih vozila međunarodnog drumskog saobraćaja, a ta mera “omogućava da život funkcioniše”, ocenio je Rebić gostujući na RTS.

“Pripadnici posade teretnih vozila međunarodnog transporta mogu stati na tačno određenim pumpama gde se posle vrši dezinfekcija”, dodao je Rebić.

On je rekao i da su od zabrane ulaska u zemlju u Srbiju ušla dva aviona sa specijalnom dozvolom Vlade, a da su pripadnici policije i sanitarne inspekcije obavili kontrolu putnika.

“Ukoliko je putnik došao iz zemlje koja je od Vlade utvrđena kao žarište koronavirusa, tim građanima se određuje karantin. Svi oni će 28 dana provesti u karantinu u Subotici i na jednom mestu u Beogradu. Svi ostali će provesti 28 dana u samoizolaciji u kućnim uslovima, koja se proverava”, rekao je Rebić.

Rebić je rekao da policija nije pronašla 218 osoba na kućnoj adresi na kojoj je trebalo da budu zbog propisane samoizolacije, i najavio da će prema njima biti preduzete mere, kao i da su od uvođenja varednog stanja protiv 511 ljudi podnete krivične prijave iz istih razloga.

Rebić je naveo i da policija prati društvene mreže i da procesuira one koji šire paniku objavljujući lažne vesti.

“U dosadašnjem periodu u tri slučaja procesuirana su lica koja su širila paniku i lažne vesti. Svakodevno proveravamo i pratimo dešavanja na društvenim mrežama. Vrlo brzo će biti procesuirani oni koji hoće da šire paniku”, kazao je Rebić.

On je naveo da kada policija za neku vest na društvenim mrežama utvrdi da spada u kategoriju “širenja panike i lažnih vesti”, o tome obaveštava nadležnog tužioca i nakon toga utvrđuje se adresa sa koje je ta vest objavljena.

“Nakon uzimanja izjava i pocene određuje se da li će se slučaj procesuirati, kao i mera pritvora”, rekao je Rebić.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus