“Detektuju zaraženog pre nego što postane zarazan…”: Američki naučnici proizvode nove testove na koronavirus

0
Foto: Profimedia

Naučnici koji rade pri vojsci SAD su osmislili novi test na koronavirus koji bi potencijalno mogao da identifikuje zaražene pre nego što postanu i zarazni, prenosi Gardijan.

Koordinatori projekta veruju da bi test koji se bazira na analizi krvi mogao da detektuje prisustvo virusa samo 24 časova nakon infekcije, a pre nego što zaraženi ispolje bilo koje simptome i nekoliko dana pre nego što su sposobni da prošire virus dalje.

Test je nastao u okviru projekta koji je osnovala američka Vojna agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA), a koji je imao za cilj brzu detekciju zaraznih hemikalija koje se koriste u hemijskim ratovima. Kada je proglašena pandemija, svoje istraživanje su preusmerili na koronavirus, a očekuje se da će novi test u roku od mesec dana biti odobren od strane američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

“Ovaj koncept popunjava dijagnostički jaz širom sveta”, rekao je direkto DARPA kancelarije za biološku tehnologiju Bred Ringejsen.

“On će popuniti praznine u testiranju koje postoje u kasnijim fazama infekcije. Ako se test odobri, to će popraviti situaciju na bolje”, dodao je Ringejsen.

Vođa istraživačkog tima bolnice “Mount Sinai” u Njujorku dr Stjuart Silfon smatra da je cilj istraživanja da se potvrdi rani dijagnostički test.

“Budući da se imuni odgovor na infekciju razvija odmah nakon kontakta, očekujemo da će ovaj test pružiti raniju dijagnozu za one koji su zaraženi koronavirusom”, rekao je Silfon.

Dr Erik van Gejson smatra da su rezultati i više nego dobri, ali da ih treba i dalje nadgledati.

“Imamo dokaze da se dijagnoza može postaviti u prvih 24 sata kod sezonskog gripa, a još uvek radimo na tome da dokažemo da je to moguće i sa koronavirusom. Istraživanje je pokazalo nivo tačnosti iznad 95%”, rekao je Van Gejson.

Uko FDA odobri testove, testiranje bi trebalo da počne u drugoj polovini maja u SAD, ali i drugim zainteresovanim zemljama.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus