“Da li se krizni štab suprotstavio vlasti po bilo kom pitanju”: Boško Obradović o primeni mera protiv koronavirusa

0
Foto: Nedeljnik

Predsednik Dveri Boško Obradović pitao je danas javno zdravstvene radnike koji su članovi Kriznog štaba Vlade Srbije da li su se za protekla dva meseca usprotivili bilo čemu što je radila aktuelna vlast a što je, prema njegovoj oceni, bilo protivno merama za sprečavanje daljeg širenja zaraze koronavirusom.

Obradović je, u saopštenju za javnost, naveo da je protivno merama za sprečavanje zaraze bilo raspisivanje izbora i sakupljanje potpisa više stotina hiljada ljudi u zatvorenom i to u vreme kada je epidemija već postojala.

On je pitao lekare iz Kriznog štaba da li su upozorili predsendika Srbije Aleksandra Vučića kada se vratio iz Amerike da treba da ode u samoizolaciju, pošto se susretao sa osobama za koje se ispostavilo da su zaražene, kao i da po povratku iz Mađarske, zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim, mora u kućni karantin najmanje 14 dana kao i svi drugi građani Srbije nakon povratka iz inostranstva.

“Da li ste upoznati i da li ste reagovali na duple standarde – da su pojedini građani Srbije i bez zvanično propisane mere kućnog karantina u njihovom slučaju završili u zatvoru jer su se vratili iz inostranstva, i to pre uvođenja vanrednog stanja”, pitao je Obradović.

On je pitao i da li su lekari iz Kriznog štaba upozorili Vučića da mora da se testira i ide u samoizolaciju najmanje 14 dana kada mu je član porodice zaražen i o tome obavestili javnost?

“Da li ste aktuelnu vlast upozorili da nastavak izbornog procesa odmah po ukidanju vanrednog stanja nosi ozbiljne rizike po zdravlje stanovništva s obzirom da je potrebno skupiti više stotina hiljada potpisa građana Srbije za izborne liste na svim nivoima izbora: od republičkog, preko pokrajinskog do lokalnog”, pitao je Obradović.

On pita i koliko je njih, pored direktora Infektivne klinike Gorana Stevanovića, podržalo Vučića na predsedničkim izborima 2017. godine, koliko ih je članova SNS, što je, prema Obradovićevim rečima njihovo demokratsko pravo, ali i pravo gradjana da se to zna.

“Koliko Vas ste na direktorske pozicije došli nakon dolaska SNS na vlast, tj. postavljeni na funkcije od strane vladajućeg režima? Da li Vas to obavezuje da radite za interese ovog režima bez obzira na Vaše stručno mišljenje i lični moralni integritet?”, pita Obradović.

Obradović ocenjuje da su lekari “na prvoj liniji dodira sa epidemijom” dali mnogo veću žrtvu, a da nigde nisu bili medijski eksponirani.

“Moje pitanje svima Vama iz Kriznog štaba je, bez obzira što se dr Darija Kisić Tepavčević nametnula ili je postavljena da govori u ime svih Vas i Vas kontroliše, da li imate svoje stručno ‘ja’ ili samo služite za medijsko pokriće vladajućem režimu. Navedite mi makar jedan primer da ste Vučića i vlast upozorili da ne rade sve ovo što pogrešno rade”, navodi se u saopštenju Obradovića.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus