Četiri nedelje za povratak u neki normalniji život: Australija kreće s postepenim ublažavanjem mera

0
Profimedia

Australija će ublažiti ograničenja socijalnog distanciranja kroz nekoliko koraka tokom naredne četiri nedelje, izjavila su dva izvora za Rojters.

Veće ministara Australije sastalo se u petak da bi odlučilo koje će restriktivne mere da ukloni pošto se smanjuje broj slučajeva zaraze koronavirusom.

Australija je u martu uvela stroga ograničenja socijalnog distanciranja, zajedno sa zatvaranjem granica, što je drastično usporilo broj novih zaraza koronavirusom.

S manje od 20 novih zaraza svakog dana, australijski premijer Skot Morison u petak je započeo razgovore s čelnicima država i teritorija da bi odlučio koje će se ograničenja ublažiti.

Popuštanje će se postepeno odvijati, da to ne bi dovelo do ponovnog porasta zaraze, rekla su za Rojters dva izvora upoznata s tim planom.

“Ograničenja će biti uklonjena u koracima od četiri nedelje”, rekao je jedan od izvora za Rojters.

Potvrđujući takav pristup, premijerka države Južni Vels Gledis Berežiklijan rekla je da je potrebno postepeno uklanjati ograničenja da ne bi morale ponovo da se uvode.

“Želim da Novi Južni Vels nastavi da ide napred… važno je da to uradimo postepeno”, poručio je.

Novi Južni Vels, koji ima skoro trećinu stanovnika Australije, u petak je prijavio o samo četiri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Iako su mere uspešno sprečile da lokalne bolnice ne budu opterećene ogromnim brojem pacijenata zaraženih koronavirusom, one su dovele do najgore recesije ikada, prve u poslednjih 30 godina.

Očekuje se da će nezaposlenost ove godine dostići najviše deset posto, a australijska centralna banka očekuje da će BDP pasti šest odsto tokom 2020. godine, što će iznositi 2,6 milijardi američih dolara.

Australija ima manje od 7.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a manje od 800 ljudi se još uvek leči od te bolesti. Od koronavirusa je umrlo skoro sto ljudi.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus