“Čak i kad je Portugal imao diktaturu, ona je bila relativno mekana. Vlasti prezaju od mera koje podsećaju na autortarizam…”: Dejan Tiago Stanković o pandemiji koronavirusa

0
Foto: Printscreen Youtube

Pisac Dejan Tigao Stanković izjavio je da nije neka novost da su velike nedaće, epidemija i rat, idealna prilika da se pokaže koliko je čoveč čoveku i brat i vuk i da misli da je najgori saveznik u svemu tome strah.

“Da se ljudima kad su prestrašeni, uključe neki odbrambeni mehanizmi koji često umeju da nam uzmu razum i promene narav na lošije”, rekao je Dejan Tiago Stanković u intervjuu za list Danas.

Na pitanje kako se Portugal bori sa pandemijom koronavirusa, Tiago Stanković je rekao da je to zemlja mekih običaja i da Portugalci ništa ne rade na silu.

“Sada je najjača turistička sezona, proleće, a Estoril je pust. Ne verujem da će tako biti zadugo. Portugal je zemlja, kažu oni s ponosom, mekih običaja. Portugalci ništa ne rade na silu. Čak i kad su imali diktaturu, ona je bila relativno mekana. Zbog te diktature, koje se nerado sećaju, vlasti prezaju od bilo kakvih mera koje bi podsećale na autoritarizam i zamirisale na ugrožavanje ljudskih prava. Zato nisu uvodili nikakve drastične mere, nego su se narodu obratili onako kako se obraća odgovornim građanima, zabranili okupljanja i putovanja, ali ne i kretanje i izlazak iz kuća. Ipak smo imali efektivan karantin”, rekao je on.

Govoreći o prelasku granica u budućnosti, Dejan Tiago Stanković je rekao da nije plašljiv čovek, a i da ima dovoljno godina da je naučio da život mora da teče, ovako ili onako i da se na kraju na sve naviknemo.

“Sećate se kako kaže baba-Petrija? ‘Čovek ti je taka živina – sve zaboravlja. Ne znam kaki bol da ima, najzad će uvek da ga odboluje i da zaboravi. I produži da živi ko da ga i nije zadesilo ništa strašno. Pamti još ponešto od toga, nije da je baš sve zaboravio, al i to nekako kao kroz maglu, ko da se desilo nekom drugom, ne njemu. Taka je to strvina. Voli da živi, živina’. Stoga je moj odgovor: Ne, ne plašim se. Biće kako mora da bude”, kazao je Tiago Stanković.

Na konstataciju da prati situaciju u Srbiji i na svom Fejsbuk profilu preciznije secira situaciju od mnogih koji žive ovde, Dejan Tiago Stanković je odgovorio poznatim Njegoševim citatom.

“Ko na brdo ak’ i malo stoji, više vidi no onaj pod brdom. Ja poviše nešto od vas vidim, to je sreća dala al nesreća!. A da poviše stojim, nije što sam pametniji nego zato što imam više sreće da imam iskustvo dugogodišnjeg života u organizovanim društvima koja se diče demokratijom i vladavinom prava, i za razliku od mnogih naših ljudi, koji su svedoci najmaštovitijih mahinacija vlasti, nisam spustio kriterijume jer znam tačno kako izgleda jedan sistem koji koliko-toliko funkcioniše”, rekao je između ostalog pisac u intervjuu za Danas.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus