“Brzo smo došli od najsmešnijeg virusa do najdužeg policijskog časa”: Profesor Zec o merama Vlade i njihovim efektima

7
Foto Nedeljnik

Profesor ekonomije i predsednik Naučnog društva ekonomista Srbije Miodrag Zec, u intervjuu za Danas, rekao je da se u zemljotresu najbolje vidi kako ste gradili zgrade aludirajući na stanje zdravstvenog sistema u Srbiji čije se vrline i mane vide u kriznoj situaciji.

“Razlog zašto se nama sve ovo dešava je i to što mnogi smatraju da je demokratija eksces, a da je vojnopolicijska uprava prava stvar koja daje rešenje. Ako neko društvo tako misli, onda ima duboki institucionalni problem. Zašto mi mislimo da kad stoji vojnik sa automatom ispred bolnice ili staračkog doma, da neće ući virus, pa je ušao. Mi smo pokušali da reinkarniramo polukomunistički autoritarni poredak, ali bez tehnologije koju recimo Kina ima”, tvrdi Zec.

On ističe da je pitanje da li neko ima pravo da iz opšte zabrane kretanja tokom policijskog časa izdvoji jednu grupu i dodatno je ograniči.

Dodaje da se “stalno ističe da smo u nečemu prvi, a da ćemo ostati zapamćeni po nečemu drugom” u vezi sa pandemijom.

“Ekonomske politike zahtevaju javnu proveru, debatu, a ovde toga nema nego se koriste za političko prepucavanje. Stalno se proglašavamo da smo prvi, najbolji. A u ovoj pandemiji ostaćemo zapamćeni po tome što smo rekli da je ovo najsmešniji virus na svetu i po najdužem policijskom času. Mislim da u istoriji, ni u ratu, niko nije imao policijski čas 90 sati”, rekao je Zec.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

7 KOMENTARA

  • on jeste trezan (trezven) ali je bezvezan baš ništa nije rekao što ne liči na mrznju o svemu što srpsko.

 1. Gosp Zec mlati praznu slamu
  Svet.odaje priznanje Srbiji i Sloveniji a Hrvatska manipulise zbog turizma.Voli te svoju zemlju

  • Malo pravopisa ne bi škodilo, kad već nema istine u komentaru,
   Gospodin Zec (može da se napiše Gosp. – sa tačkom) je profesor Univerziteta sa višedecenijskim iskustvom i omiljen kod studenata. Koje su Vaše kvalifikacije za kritiku “mlati praznu slamu” (ne bi bilo loše da elaborirate) ?
   Svet zabole za Srbiju, nikakvo priznanje nismo dobili od bilo koga relevantnog. Osim što je primećeno da smo diktatura i leglo lažova. “Najsmešniji virus”, “imamo svega”, “neće ući muva u staračke domove”, “sveobuhvatno testiranje” – da nastavim ?
   Slovenija i Hrvatska ne manipulišu brojevima. Ne zato što neće, nego zato što ne smeju (kaznila bi ih EU) a i daleko su uređenije države od Srbije.
   Volite se piše zajedno.
   Je l’ može neko iz Bot Zamka da vam organizuje kurs pravopisa ? I tako i tako ste plaćeni novcem poreskih obveznika, bar neka edukacija, da se ne sramotite za medalju baš svaki put i na svakom mestu ?

 2. Kako vam nije jasno,da ovaj čovek ima drugi problem.Kao ekonomista je samo kritikovao svaki sistem,jer nije nikad dobio savetodavnu funkciju.
  Njegovo objašnjenje da li će puška zaustaviti virus je diletanski odgovor,a pola sveta ima takve mere.Puška je tu da upozori one koji bi ušli u te ustanove,a dotični gospodin je bio pristalica takvih scenarija.Kao stručnjak je marginac,a više propali političar u pokušaju.

  • Kako Vas nije sramota i otkud Vam pravo da tako govorite o prof. Zecu, čoveku koji je bio redovni univerzitetski profesor i koji je priznati stručnjak iz oblasti ekonomskih nauka.
   Voleo bih da znam koje su Vaše kvalifikacije i reference.
   I, za Vašu informaciju, bio je savetnik Agencije za privatizaciju.

   • Pa onda mu je sigurno mesto u zatvoru i svima koji su povezani sa privatizacijom.Privatizacija u Srbiji je bila najveća pljačka stoleća.Znači ovaj stručnjak je bio te bande uz Labusa,Dinkića i ostale fukare.

Comments are closed.