Brnabić o prevozu: “Vučić me je jutros pozvao, dobila sam dva apela…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Premijerka Ana Brnabić potvrdila je da je zamoljena da na kriznom štabu bude razmotreno normalno funkcionisanje gradskog prevoza.

Kada svet pronađe vakcinu, tada ćemo se vratiti u normalnost, do tada, apeluje premijerka u Jutarnjem programu TV Prva, treba se pridržavati preventivnih mera.

“Vlada će se truditi da još poboljša komunikaciju sa građanima, preko medijima, sajta covid19.rs, kako bismo pojašanjvali kako će se život menjati. Sve mere prevencije ostaju na snazi, nema više zabrane kretanja, ali ostaje ta lična odgovornost. Krizni štab nastavlja da radi i mi nastavljamo komunikaciju sa građanima. Mere će se menjati iz nedelje u nedelju i meseca u mesec, kako budemo pratili brojeve.”

“Kao i dosad, u slučaju zabrane okupljanja reagovaće MUP, neke mere koje se tiču lokalnih samouprava komunalna. Intencija nije da se ljudi kažnjavaju. Intencija je lična odgovornost i da se čuva zdravlja.”

Potvrdila je da ju je Vučić jutros pozvao, da ako može sa lokalnim samouprava i Kriznim štabom bude razmotreno da ne budu fazna popuštanja za gradski prevoz jer se prave gužve. Dobila je i dopis Poverenice za zaštitu ravnopravnosti da razmortrimo, koja je dobila apel od građana koji nisu zapolseni a treba da stignu na razgovor za posao i druge poslove, poput nege.

“Dakle, dobila sam dva apela. Na kriznom štabu iznela sam donekle rezervu kako nekom reći možete da uđete. Tako da ćemo mi ostaviti to na preporuku, da ne koristite ako ne morate, i ako vidite da je gužva sačekate neki sledeći prevoz. Trebaće nam u narednom periodu pordrška građana i komunikacija sa njima.”

Nastavljaju da rade oba krizna štaba.

“Ovaj koji ja vodim medicinski će se ređe sastajati, jer smo se sastajali svaki dan, nastaviće da radi tokom leta da bismo se spremili za slučaj drugog talasa. Nastavljamo sa testiranjem i gledanjem kakva je situacija na terenu. Krizni štab koji vodi Vučić nastaviće da radi kako bi pratio primenu mera, kako bi video da li i treba neka sektorska podrška”, preneo je B92.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus