Brnabić: Milion evra od Srbije za razvoj vakcine, još toliko za SZO…

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Srbija će na poziv Evropske unije izdvojiti dva miliona evra donacije za borbu protiv koronavirusa, saopštila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Milion evra ćemo izdvojiti za podršku Koaliciji za inovacije za spremnost za epidemije (za razvoj vakcine) i milion evra za Svetsku zdravstvenu organizaciju za jačanje zdravstvenih sistema”, rekla je ona na međunarodnoj onlajn konferenciji “Koronavirus globalni odgovor” (Coronavirus Globale Response) o pandemiji koronavirusa.

Istakla je da joj je drago što su svi ujedinjeni u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom, navodi se u saopštenju kabineta Ane Brnabić.

“Za Srbiju je čast da učestvuje u naporima da se utre put inovacijama, javnom zdravlju i boljoj budućnosti za sve”, navela je premijerka.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Evropske komisije sa ciljem prikupljanja sredstava za borbu protiv pandemije koronavirusa, a pre svega sredstava za testiranje i prevenciju.

Na poziv Evropske unije odazvale su se Francuska, Nemačka, Španija, Norveška, Velika Britanija, Kanada, Japan, Saudijska Arabija i Italija.

Takođe, na konferenciji su učestvovali i predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i generalni direktor SZO Tedros Gebrejesus.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus