Britanija kupuje serološke testove: Prvo se testira medicinsko osoblje na antitela koronavirusa, a onda i ostali

0
Foto: Profimedia

Britanska vlada danas je saopštila da želi brzo da dobije znatnu količinu seroloških testova koje je razvila švajcarska farmaceutska grupa Roš i koji su dobili zeleno svetlo engleskih zdravstvenih vlasti.

Vlada se nada da će tim testovima moći da ubrza ublažavanje mera izolacije uvedene radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Ta vrsta testova omogućuje da se utvrdi prisustvo antitela u krvi i da li je neka osoba već bila zaražena novim koronavirusom. Pitanje imuniteta je međutim i dalje sporno, i Svetska zdrastvena organizacija navodi da ne postoji “nikakav dokaz” da su osobe koje su bile zaražene i izlečene imune na ponovnu zarazu.

“Test koji je razvio Roš izgleda izuzetno pouzdan i dobio je zeleno svetlo od vlasti Engleske za javno zdravlje … i sada smo u pregovorima sa Rošom o tome”, rekao je danas ministar zdravlja Edvard Argar za BBC.

Agrar je rekao da vlada želi da taj test bude dostupan što je pre moguće jer bi potencijalno mogao da napravi pravu razliku. On je objasnio da pre svega žele da testiraju medicinsko osoblje koje je u provoj liniji borbe protiv pandemije, pre nego što pređu na širu javnost.

“Ako imate taj nivo imuniteta to zaista može da promeni način na koji radite jer možete da se vratite na posao znajući da se više nećete zaraziti”, rekao je Agrar.

Profesor Džon Njuton, nacionalni kordinator programa registrovanja korona virusa u Velikoj Britaniji ocenio je za današnje izdanje lista Telegraf da je to vrlo pozitivan razvoj događaja i rekao da bi taj test mogao da ukaže na određeni imunitet za buduću zarazu. On je dodao da je i dalje neizvesno u kojoj meri prisustvo antitela ukazuje na imunitet.

(Beta/AFP)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus