“A ako vladiku Joanikija pošaljete u Spuž, spremite se da i vi obučete uniforme…”: Pretnje neredima, Amfilohijeva molba vlastima, Vučić ne želi da se meša, moleban u Beogradu…

0
Foto: Nedeljnik. Beta, Profimedia, Profimedia

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikiju i osmorica sveštenika i dalje su u pritvoru, pošto im je određeno zadržavanje do 72 sata nakon što su saslušni u tužilaštvu u Nikšiću zbog litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana uprkos protivepidemijskim merama, odnosno zabrani javnih okupljanja.

Prethodno su odbijene i sve žalbe advokata povodom određivanja pritvora.

Više osoba uhapšeno je u sinoćnjim incidentima u Pljevljima i Nikšiću kada su se policija sukobila sa vernicima Srpske pravoslavne crkve koji su protestovali tražeći da se na slobodu puste episkop Joanikije i osam sveštenika a u neredima je povredjeno više policajaca, saopštila je Uprava policije.

Policija je saopštila da su u Nikšiću kod jedne grupe građana pronašli sekiru i nož, odnosno bodež.

Navode da su izdali više upozorenja i naređenja o koje se masa od oko 400 građana oglušila i odbila da se raziđe.

Amfilohije: Ako neko treba da bude uhapšen, onda sam to ja…

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamolio je vlasti da oslobode Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru.

Amfihlohije je kazao da ako neko treba da odgovara i da bude uhapšen onda je to on.

“Da se vratimo uzajamnosti, bratskoj slozi i slobodi. To je ono što je suštinsko, što i danas poručujem i molim one koji su na vlasti da pod hitno oslobode nevinog Episkopa Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru i da se prekinu ove diobe i ova sukobljavanja koja su u Crnoj Gori prisutna ne od juče nego još od vremena Svetog Petra Cetinjskog, a naročito nakon 1945. godine, od vremena onog savremenog bratoubilaštva i bogoubilaštva.

Osećam kao njegov naslednik obavezu u ime njegovo, celivajući njegove mošti, da pozovem na bratsku ljubav sve koliko nas ima, kako bi zavladala ljubav u Crnoj Gori, ona za koju se žrtvovao sveti Petar cetinjski, sveti Jovan Vladimir zetski kralj mučenik a isto tako sveti Jovan Krstitelj, čiju ruku ovde celivamo, a i sam Gospod Hristos, čiji dio Časnog krsta ovde imamo, koji je raspet iz ljubavi prema svakom ljudskom biću i prema svakom stvorenju. To je ono što je nasušna potreba u ovom trenutku.

Ako neko ima da da odgovara za nešto, ja molim one koji su na vlasti – ja ću to i napisati u pismu gospodi predsedniku i premijeru ovih dana – da odgovaram ja. I ako treba neko da bude hapšen i suđen, neka to da bude Mitropolit crnogorsko-primorski, naslednik Svetog Petra Cetinjskog. I ako je kriv, neka bude suđen”, naveo je Amfilohije.

Duško Marković: Crna Gora izložena brutalnom napadu, sve što smo dogovorili sa Amfilohijem smo ispoštvali

Premijer Duško Marković je kazao da je Crna Gora izložena brutalnom napadu sa nesagledivim posledicima po zdravlje građana.

“U prethodna dva dana u više naših gradova došlo je do masovnog kršenja zdravstvenih naredbi i mera koje su propisali nadležni organi za suzbijanje epidemije koronavirusa. Sve što smo postigli za tri meseca predanog rada i zajedničkih odricanja, sada je dovedeno u pitanje. Strahujemo da bismo za desetak dana mogli ponovo da se nađemo u istoj situaciji u kojoj smo bili prije dva meseca, sa velikom opasnošću i posledicama po zdravlje i živote svih vas. Nema razumnog objašnjenja, niti opravdanja, za ovakvo ponašanje i njegove aktere”, naveo je Marković.

On tvrdi da je više pripadnika policijskih snaga štiteći zakon, red i mir, napadnuto i povređeno od strane ekstremista i da je Srpska pravoslavna crkva pozvala građane na javno okupljanje.

Marković je naglasio da “svedočimo još jednoj gruboj političkoj destrukciji usmerenoj protiv države, njenih institucija i ponašanju koje ugrožava javno zdravlje, a sve pod plaštom odbrane verskih prava i sloboda”.

“Svedočimo i besprizornim pozivima iz skupštinskih klupa, da se krše zdravstvene mere, bez obzira što se time ugrožavaju vaši životi”, istakao je Marković.

Crnogorski premijer je dodao i da je ta država ispoštavala sve dogovoreno u neposrednom razgovoru koji je imao sa mitropolitom Amfilohijem, na njegovu inicijativu, i obezbedili 3.000 zaštitnih maski za vernike.

“Mi smo svoju obavezu iz tog dogovora, i profesionalnu i ljudsku, ispoštovali. I zbog date reči, ali i zbog specifične prirode verskih sloboda i želje da se one ispolje baš na praznik Svetog Vasilija Ostroškog”, rekao je Marković.

Andrija Mandić: Ako vladiku Joanikija pošaljete u Spuž, spremite se da i vi obučete uniforme…”

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić zapretio je da ukoliko episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude poslat u zatvor u Spužu, neće u ime Demokratskog fronta imati nikakvu obavezu u odnosu na obećanja dato mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, već da će tražiti od njega da zajedno pozovu Crnu Goru da se to ne dozvoli, prenele su Vijesti.

“Pod cenu da ni spuški zatvor više ne postoji”, zapretio je Mandić u Skupštini.

On je kazao da je informaciju da će episkop Joanikije biti prebačen u Istražni zatvor u Spužu dobio od poslanika Budimira Aleksića.

“Možda vi želite, imam i takve informacije, da izazovete građanske sukobe u Crnoj Gori, zato što oni koji su ukrali milijarde veruju da će NATO da im obezbedi privatnu državu gde će moći da uživaju u tim milijardama. Ali, da znate, ovde na ovom prostoru, to je granica preko koga neće preći pravoslavni narod Crne Gore. Videli ste sinoć šta je bilo bez ičijeg poziva, a biće verovatno i noćas”, naveo je Mandić.

“A ako vladiku Joanikija pošaljete u Spuž, spremite se da i vi obučete uniforme i zastupate to što mislite da je ispravno”, zaključio je Mandić u crnogorskoj Skupštini.

Vučić: Ne mogu da se mešam, mi nemamo izbora, budimo uz svoj narod i crkvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija rekao danas da ne može da se meša u poslove druge države, da je potrebno birati reči, ali da je ipak reč o pitanju koje se tiče Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpskog naroda.

Episkopu Joanikiju i osmorici sveštenika SPC određeno je zadržavanje do 72 sata zbog kršenja mera za suzbijanje korona virusa u Crnoj Gori.

“Zato sam i ranije zamolio i izrazio uverenje da će vlasti Crne Gore to razumeti. Mi nemamo izbora, u granicama u kojima to možemo, da budemo uz svoj narod i svoju crkvu”, kazao je Vučić prilikom obilaska novootvorenog površinskog kopa Radljevo-Severak u sastavu Rudarskog basena Kolubara.

Moleban podrške u Hramu Svetog Save

Moleban podrške episkopima Srpske pravoslavne crkve (SPC), sveštenstvu i srpskom narodu u Crnoj Gori služiće se danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, najavio je Kabinet patrijarha SPC Irineja.

U saopštenju se navodi da će moleban biti “po blagoslovu” Irineja, a građani će moći da prisustvuju uz pridržavanje mera preporučenih zbog pandemije koronavirusa.

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) osudio je u sredu kao “najnoviji progon” SPC u Crnoj Gori, hapšenje osam sveštenika zbog organizovanja masovne litije tokom koje se učesnici nisu pridržavali sanitarnih mera.

Kako se piše u saopštenju Sinoda, oni su uhapšeni pod “lažnim izgovorom borbe sa koronavirusom”.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus