U Srbiji je danas ponovo zabeležen porast broja obolelih od COVID-19. U poslednja 24 časa, zabeleženo je 105 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali dobra vest je da nije bilo nijednog smrtnog slučaja.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je da se broj novoobolelih pripisuje na račun širenja zaraze u radnim kolektivima u Vranju i Leskovcu.

“Najveći broj i danas labaratoriski potvrđenih slučajeva upravo potiče iz porodičnih kontakata kada su u pitanju osobe koje su se zarazile u radnim kolektivima”, rekla je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon istim povodom je izjavio je da su to “ekscesne sutuacije”, ali da ne veruje da će to uticati na sve bolje stanje u vezi sa koronavirusom u Srbiji.

“To je ekscesna situacija, svakako da je tu bilo propusta, to drugačije ne može da se desi, ali bitno je da se sada svi izoluju, oni koji su pozitivni, i da se vodi računa i da se prate kontakti, što se već radi”, izjavio je Kon.

Dodao je da misli da je situacija “pod ozbiljnom kontrolom”.

“I ne verujem da će to uticati na opštu situaciju u Srbiji. Ne da ne verujem, nego gotovo sam i potpuno siguran”, naglasio je Kon.

„Situacija u Vranju i Leskovcu nesigurna, ali na putu kontrole

Epidemilog Branislav Tiodorović rekao je da je epidemiološka situacija u Vranju i Leskovcu nesigurna, ali da je “na putu kontrole”.

On je naveo da u ovom trenutku nema teško obolelih i da su inficirane osobe sa srednjom kliničkom slikom, a ukoliko bude neophodno biće upućene u Klinički centar u Nišu.

Prema njegovim rečima, sada je najvažnije da se obrati pažnja na velike radne organizacije.

“Moramo apelovati na građane da koriste zaštitne maske i ako u narednih desetak dana ne bude novih slučajeva, moći ćemo da kažemo da smo epidemiju uspešno završili”, rekao je Tiodorović.

On je izneo podatak da je koronom zaraženo troje dece iz Vranja i da se ona nalaze na pedijatriji u Nišu.

„Jura više nije žarište“, tvrdi gradonačelnik Leskovca

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović ocenio je danas da korejska fabrika “Jura” u tom gradu nije više žarište virusa korona, budući da je od 15. maja procenat pozitivnih rezultata bio 1,58 odsto.

Cvetanović je rekao da je do četvrtka testirano 2.588 zaposlenih, a da je rezultat bio pozitivan kod 41 zaposlenog.

On, koji je i komandant Štaba za vanredne situacije i lekar, kazao je to zbog činjenice da je od 345 novopristiglih rezultatata još 24 pozitivno na koronavirus, na nivou Jablaničkog okruga, od kojih je 21 sa teritorije grada Leskovca.

Među pozitivnima ovoga puta nema radnika “Jure”.

Trenutno je na lečenju u leskovačkoj kovid biolnici 125 pacijenta, od kojih je 45 radnika fabrike “Jura”.

“Žarište u kompaniji Jura više ne postoji, ni na bilo kojoj drugoj lokaciji. Ali ono što mene zabrinjava to su pojedinačni, sporadični slučajevi, i tu postoji velika opasnost širenja zaraze. Do sada je bilo dobro kad imamo sporadične slučajeve, jer smo bili fokusirani da nema žarišta, međutim to sada upozorava na drugu opasnost”, kazao je Cvetanović.

Ministar Đorđević: Ne možemo nikog da krivimo za širenje zaraze u Juri

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da su kontrole inspekcije rada u kompaniji “Jura” obavljane više puta i da se pokazalo da se poštuju bezbednosne i zdravstvene mere, te da ne može da se utvrdi ko je kriv i kako je došlo do toga da se toliki broj radnika zarazi.

Zoran Đorđević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je resorno ministarstvo od pojave koronavirusa u Srbiji insistiralo na tome da je bezbednost i zdravlje radnika na prvom mestu i da se poštuju mere te da je inspekcija rada na svaku prijavu koja je u njenom domenu izlazila na teren.

“Nemamo pravo da rizikujemo bilo čiji život, i zato je važno da se poštuju sve date mere”, rekao je ministar.

Kako kaže, inspekcija rada u “Juri” bila je pet puta do sada i tokom kontrole je utvrđeno da u toj kompaniji imaju postavljene dezobarijere, da su zaposleni tokom rada imali odgovarajući razmak, da im je po dolasku na posao merena temperatura…

Činjenica je da se masovnije obolevanje pojavilo sada, a ne kada je bila najgora situacija što se broja zaraženih tiče, rekao je Đorđević na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Naveo je i da inspekcija rada ima i snimke koji pokazuju kako je rad u novonastalim okolnostima, a prilikom posete tokom kontrola, u toj firmi izgledao.

“Ne možemo da krivimo bilo koga, virus korona je problematičan jer možete da ga nosite i da budete zaraženi a da toga ne budete svesni i da nemate simptome”, naveo je Đorđević.

Novo žarište u Smederevu?

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u turskoj fabrici „Kajzen“ u Smederevu, prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod još sedam radnika, tako da je sada ukupno devetnaest obolelih, objavio je RTS.

Ekipa epidemiološke službe je na terenu i nastaviće testiranje zaposlenih.

Radnici su, inače, već nekoliko dana na kolektivnom godišnjem odmoru, potvrdila je direktorka ove ustanove dr Ana Jovanović.

Prva dva slučaja koronavirusa kod radnika u fabrici „Kajzen“ u Smederevu zabeležena su 17. maja.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-436-od-14-maja/
https://www.nstore.rs/product/velika-majska-akcija-pretplata-na-nedeljnik-samo-6-999-dinara-poklon-dve-flase-plavog-vina/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.