“Ne možemo da krivimo bilo koga zbog zaražavanja u Juri. Imali su dezobarijere, bio je i razmak, merena je temperatura…”

0
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da su kontrole inspekcije rada u kompaniji “Jura” obavljane više puta i da se pokazalo da se poštuju bezbednosne i zdravstvene mere, te da ne može da se utvrdi ko je kriv i kako je došlo do toga da se toliki broj radnika zarazi.

Zoran Đorđević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je resorno ministarstvo od pojave koronavirusa u Srbiji insistiralo na tome da je bezbednost i zdravlje radnika na prvom mestu i da se poštuju mere te da je inspekcija rada na svaku prijavu koja je u njenom domenu izlazila na teren.

“Nemamo pravo da rizikujemo bilo čiji život, i zato je važno da se poštuju sve date mere”, rekao je ministar, preneo je RTS.

Kako kaže, inspekcija rada u “Juri” bila je pet puta do sada i tokom kontrole je utvrđeno da u toj kompaniji imaju postavljene dezobarijere, da su zaposleni tokom rada imali odgovarajući razmak, da im je po dolasku na posao merena temperatura…

Činjenica je da se masovnije obolevanje pojavilo sada, a ne kada je bila najgora situacija što se broja zaraženih tiče, rekao je Đorđević na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Naveo je i da inspekcija rada ima i snimke koji pokazuju kako je rad u novonastalim okolnostima, a prilikom posete tokom kontrola, u toj firmi izgledao.

“Ne možemo da krivimo bilo koga, virus korona je problematičan jer možete da ga nosite i da budete zaraženi a da toga ne budete svesni i da nemate simptome”, naveo je Đorđević.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus