Zdravstveni zvaničnici američke savezne države Njujork istražuju oko 100 slučajeva retke i opasne upalne bolesti koja pogađa decu, a za koju se veruje da je povezana s koronavirusom, piše Njujork tajms.

Za sada se tri smrtna slučaja povezuju s tom bolešću koja je poznata kao pedijatrijski multi-sistemski inflamatorni sindrom (PIMS), a koja izazova opasne po život upalne procese u ključnim organima. Deca stara između pet i 14 godina čine 57 odsto pacijenata koji boluju od spomenute bolesti.

Gradonačelnik grada Njujorka Bil de Blasio rekao je da je taj grad zabeležio 52 slučaja bolesti koja deli neke simptome sindroma toksičnog šoka, odnosno Kavasakijeve bolesti. Deset slučajeva trenutno se nalazi na posmatranju. Među preminulima našli su se i petogodišnjak iz Njujorka, sedmogodišnjak iz okruga Vestčester i 18-godišnjakinja s Long Ajlenda.

„Ovo je duboko uznemirujuća situacija“, rekao je u utorak guverner savezne države Njujork Endru Kuomo.

„Znam da se roditelji širom Njujorka i Sjedinjenih Američkih Država jako brinu zbog ovoga, i treba da brinu. Smatra se da je bolest povezana s novim tipom koronavirusa.“

Guverner Kuomo rekao je da bi sve bolnice u saveznoj državi Njujork trebalo da imaju za prioritet testiranje dece koja imaju simptome sindroma, a koji su identični onima koji se pojavljuju kod zaraze kovidom-19. Kuomo je u utorak rekao i da je savezna država Njujork zabeležila 195 novih smrtnih slučajeva od kovida-19. Iako je brojka veća od one koja je zabeležena u ponedeljak, broj smrtnih slučajeva u toj saveznoj državi već drugi dan zaredom manji je od 200.

Dečja bolest počela je da se pojavljuje u regiji oko Njujorka tokom proteklih nekoliko nedelja, a lekari i naučnici još uvek pokušavaju da utvrde kako i zašto pogađa baš decu.

Radnici u zdravstvu američke savezne države Njujork u utorak su rekli da istražuju deset slučajeva koji se povezuju s PIMS-om. Guverner savezne države Konektikat Ned Lamont u ponedeljak je potvrdio da su zabeležili tri slučaja oboljenja PIMS, a u utorak je objavljeno da je šestoro dece u toj saveznoj državi obolelo od te bolesti.

„Mislim da je rizik od infekcije sada na jako, jako niskom nivou“, rekao je Lamont. „U Aziji ta bolest uopšte nije detektovana.“

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.