“Znali smo od početka da nema idealne strategije. Test nije garancija, moguće lažno negativno testiranje, ali i zaražavanje nakon 72 sata…”: Dr Kisić o preporuci Kriznog štaba

5
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević je rekla za RTS da se prethodnih dana u Srbiji virus širio u dva radna kolektiva i da se to direktno odrazilo na ukupan broj slučajeva i da je epidemioloka situacija u čitavoj Srbiji stabilna.

Darija Kisić Tepavčević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekla da se, kada je reč o radnim kolektivima u kojima se širio virus, na vreme reagovalo i da se uradilo sve da se spreči dalje širenje.

Kada je reč o podacima o zaraženima za jučerašnji dan, kada je broj obolelih opet skočio, rekla je da su to uglavnom kontakti radnika iz Vranja. Napominje da osobe koje su otkrivene imaju blage ili nikakve simptome.

Kako je rekla, ako se pogledaju indikacije za testiranje u okruženju, strategije se baziraju na tome da se ne testiraju osobe bez simptoma.

“Nama je cilj da otkrijemo i te osobe i da ih na vreme izolujemo, jer znamo da mogu da budu rezervoari infekcije”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Navodi da je generalni zaključak da je epidemiološka situacija stabilna i da se nastavlja trend pada učestalosti virusa u svim regionima. Kaže da je bitno da je sve manje zahteva za hospitalizaciju i da je u ovom momentu 13 osoba na respiratorima, sa težim formama bolesti.

“Svi čekamo dan kada nećemo prijaviti nijedan smrtni ishod. To su sada najbitniji epidemiološki parametri”, rekla je zamenica direktora Batuta i dodala da broj umrlih i broj pacijenata na respiratorima pokazuje da je osabila sposobnost virusa da izazove teže forme bolesti.

Govoreći o preporuci Kriznog štaba da od sutra, svi koji ulaze u zemlju ne moraju da imaju urađen PCR test, Darija Kisić Tepavčević je rekla da od samog početka nije bilo konsenzusa među zemljama o tome kako da postupaju sa putnicima u međunarodnom saobraćaju.

Ipak, kaže da se granice sve više otvaraju i da to uključuje poslovna i turistička putovanja.

“Znali smo od početka da nema idelane strategije, ono što se uočilo i što sada prihvata jedna po jedna zemlja jeste da nema bolje preventive od osećaja lične odgovornosti i zaštite”, rekla je.

Dodaje da su mere fizičkog distanciranja, pranja ruku i nošenja maski mnogima bile smeške, ali da ine imaju efekta kada je u pitanju koronavirus.

Ističe da test nije garancija i da se pokazalo da, ako neko dobje negativan rezultat, dolazi do rastrećenja i onda popuste sve mere. Takođe, tu je i mogućnost lažnog negativnog testiranja ali i zaražavanja nakon 72 sata.

Međutim, Darija Kisić Tepavčević kaže da nije sve prepušteno slučaju i da je i dalje na snazi aktivan epidemiolopki nadzor nad svim osobama koje ispunjavaju indikacije.

Govoreći o letenju avionom, rekla je da su faktori koji utiču na širenje virusa dužina leta i boravak u zatvorenom prostoru i da se zbog toga preporučuje nošenje maski. Kaže da je ventilacija aviona bezbedna jer se tokom leta često izmeni kompletan vazduh.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

5 KOMENTARA

  1. Neko treba da odgovara za to sto ste nas maltretirali…nadam se da ce blesavi narod kazniti na izborima…kakvi ste strucnjaci pokazali ste,a tek ovi sto vas slusaju,oni su tek gromade. I tebe i onog blesavog Kona treba zatvoriti.

  2. Ova zena osim sto se zaista sadisticki uporno pojavljuje u svim mogucim emisijama i televizijama pocela je da se razume i u avijaciju,tehniku elektroniku……..
    Zaista mi nije jasno kada uopste radi svoj posao lekara i zam dir

  3. Pojma vi nemate, kakva struka, kakvi bakraci, lupetali ste sve po direktivi, a sada pokusavate da se opravdate neznanjem,
    SRAMOTA !!!!!

  4. Како сам ја као лаик то знао и могао да знам пре вас и о томе писао на овим страницама ? Ви сте сви испуни све услове да се колективно учланите у ПСГ. И он се тако напрасно накнадно “опамећује”.

Comments are closed.