“Život sa 24-časovnom zabranom kretanja će izgledati potpuno drugačije, ali ta mera nije doneta. Sve zavisi od nas. Ima građana koji se sprdaju…”

3
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će do kraja nedelje biti dezinfikovani prostori između zgrada i blokova polusirćetnom kiselinom, iz 16 malih vozila koja služe za prskanje komaraca.

Vesić je jutros za televiziju Pink izjavio da je to sredstvo po preporuci Svetske zdravstvene organizacije dobro za dezinfekciju međublokovskih površina, kao i da su se javljali privatnici koji su na raspolaganje za ubrzavanje dezinfekcije nudili gradu svoja takva vozila.

“Oni su tu da se očisti površina između ulica, ulice radi Gradska čistoća. Do kraja nedelje biće završeno ‘svih deset beogradskih opština’, a onda ponovo. Ima dovoljno dezinfekcionih sredstava”, kazao je Vesić.

Na pitanje novinara kako će izgledati život u Beogradu ako se uvede 24-časovna zabrana kretanja, Vesić je rekao da će “izgledati potpuno drugačije i da grad ima planove i za to”, ali da ta mera nije doneta pa zbog toga o njoj ne treba razmišljati, budući da “od nas zavisi da li će biti doneta”.

“Molim građane da poštujemo ove mere, ako ih poštujemo neće doći do 24-časovne zabrane kretanja. Ta mera znači spasavanje života ljudi, ako jedan život može da se spase ona je opravdana”, rekao je Vesić.

On je naveo da “preko 90 posto građana poštuje sve mere” uvedene zbog epidemije koronavirusa, ali da “ima građana – četiri, pet, šest posto građana – koji ništa ne poštuju i koji se sprdaju” a zbog kojih se uvode rigoroznije mere.

“Pojedini upravnici stambenih zgrada su tokom dezinfekcije stambenih zgrada govorili stanarima da su to ‘političke mere’. Da li su spremni da plaćaju sahrane tim ljudima koji izađu da se šetaju? Govorim o manjini koja se ponaša kao da se ništa ne dešava”, rekao je Vesić i dodao da mere koje se donose suzbijanje epidemije koronavirusa nisu političke.

On je rekao da je “lažna vest da će 24-časovna zabrana kretanja biti uvedena u Beogradu u sredu uveče”, kako se proširilo na društvenim mrežama.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

3 KOMENTARA

  1. Kaže 24h zabrana “ĆE”, a ne “BI” ili “U SLUČAJU…”. Jasno mi je da Vesić zna nešto što mi još ne bi trebali, ali s obzirom na zvanični stav policije zar ovo nije jednako onom širenju glasine preko Viber grupe?
    I kad smo već kod toga da ĆE policijski čas trajati 24h, pogledajte šta su postigli Japan i J. Koreja sa mnogo blažim merama. Nisam od onih koji smatraju da je cela ova priča šala, već neko ko sasvim racionalno procenjuje da su preduzete mere već dovoljno uspešne, a da će rezultati uskoro biti vidljivi.

  2. Možemo li da zabranimo kompletan saobraćaj ? Spasit ćemo sigurno svaki dan bar 3-4 života.

Comments are closed.