Zatvara se privremena COVID bolnica u studentskom domu u Nišu

0
Foto: Profimedia

Privremena kovid bolnica u studentskom domu kod Medicinskog fakulteta u Nišu će biti zatvorena i na području Nišavskog okruga ostaće otvorena još samo privremena bolnica u “Radonu” u Niškoj Banji, izjavila je načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski.

Ona je kazala da je juče u Nišu testirano 935 ljudi, što je rekordan broj od početka epidemije, a njih 47 bilo je pozitivno.

“Taj broj pozitivnih lica je pet odsto, što pokazuje da u ovom delu Srbije epidemija jenjava. Imali smo nekoliko žarišta u čitavom Nišavskom okrugu i sva su pod kontrolom”, rekla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, pod kontrolom je i stanje u Domu u Kulini. Posle puno vremena, dodala je, tamo je pre dva dana obavljena smena radnika, odnosno iz karantina u tom domu izašla je grupa radnika, a druga grupa je počela da radi. U Kulini je juče testirano 99 korisnika i 24 je pozitivno, pre dva dana testirano je 37 radnika i četiri su pozitivna, a zaposlenima mnogo pomaže bolnica u Aleksincu, pošto je tamo reč i o hroničnim bolestima, istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da je pre par dana u neposrednoj blizini Instituta za javno zdravlje Niš počela izgradnja objekta u kome će se nalaziti laboratorija “Vatreno oko”, koju je Nišu donirala kineska Vlada.

“Rok za izgradnju laboratorije je 75 dana, a kada bude otvorena tu će dnevno moći da se pregleda do 1.000 uzoraka”, naglasila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, jedan stanovnik Niša izlečen od korona virusa ovih dana je u Beogradu donirao krvnu plazmu kako bi pomogao lečenje teško obolelih od te bolesti.

Sotirovski je najavila da će narednih dana republička inspekcija rada, sanitarna i turistička inspekcija kontrolisati primenu mera koje su donete u cilju sprečavanja širenja epidemije korona virusa i dodala da će inspektori kontrolisati pre svega ugostiteljske objekte.

Ona je apelovala na ugostitelje da poštuju donete mere i odluke, i istakla da su kazne ogromne, da dostižu i do pola miliona dinara.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus