Zašto se kod malog broja dece zaražene koronom razvije kavasakijeva bolest: “Može da se dobije posle gripa i posle višestrukih virusnih infekcija”

0
Foto: Profimedia

Lekari u Velikoj Britaniji, Australiji i Sjedinjenim Državama primetili su da se kod nekog, manjeg broja dece pojavljuju čudni simptomi Covid-19, odnosno da bi se koronavirus mogao povezati sa Kavasakijevom bolešću, retkom ali ozbiljnom bolešću kod dece. Oni kažu da je u pitanju mali, ali rastući broj dece koja razvijaju ovu bolest, piše CNN.

Doktorka Dajan Hes, pedijatar iz Njujork sitija rekla je za CBS News da nije iznenađena što čuje ovu moguću vezu.

Obično “to nije fatalna, već vrlo izlečiva” bolest, rekla je dr Hes. “Možete da dobijete (Kavasaki bolest) posle gripa. Možete da ga dobijete posle višestrukih virusnih infekcija.”

Britanski lekari alarmirali su kolege iz sveta nakon što su neka deca, sa dijagnozom Covid-19, preminula, iako bez ikakvih drugih ranijih oboljenja, navodi britanski ministar zdravlja Met Henkok.

Tačan uzrok nije poznat, ali Kavasaki bolest je povezana sa groznicom, kožnim osipom, oticanjem žlezda i u težim slučajevima, upalom krvnih sudova u srcu. Britanska služba za javno zdravlje kaže da od te bolesti obično oboli osmoro mališana na 100.000 dece svake godine, i to uglavnom kod mlađih od pet godina.

Hes kaže da nije iznenađena izveštajem jer deca mogu da razviju ovu bolest posle borbe sa običnom prehladom, koju izaziva različita vrsta iz koronavirus porodice. Dodaje da bi Kavasaki mogao da se pojavi “nedeljama ili mesecima kasnije” nakon virusne infekcije ili “višestruke virusne infekcije”.

Stručnjaci u Italiji i Britaniji tragaju za mogućom vezom nakon što su doktori na severu Italije prijavili “izuzetno veliki broj” dece ispod devet godina sa teškim simptomima koji su izgledali kao Kavasaki, prema izveštaju Rojtersa.

Istraživači sada istražuju da li ta deca iz ove dve zemlje, koja su stigla u bolnice sa jakom groznicom i znacima upalne bolesti, mogu da se povežu sa pandemijom koronavirusa.

Dr Hes kaže da je istraživanje u toku i “još nije objavljeno u stručnim časopisima”, ali je istakla da nisu sva deca koja su obuhvaćena studijom, a razvila su Kavasaki, imala dijagnozu Covid-19.

Međutim, primetila je da se jako brzo menjaju informacije stručnjaka koji uče o koronavirusu.

“Mislim da je ono što svi sada sve više i više učimo jeste da Covid-19 može da izazove bilo koji simptom i da napadne bilo koji deo tela, ali da u vaskularnom posebno izaziva zapaljenja”, objasnila je.

Takvi slučajevi nisu inače primećeni kod zdrave dece u Njujorku, primećuje dr Hes.

“Deca koja dođu kao kritično bolesna su bila deca koja su već ranije bila ozbiljno bolesna, ili s transplantacijom srca ili bubrega. To su na neki način deca koja su već imunosupresivna na neki način.”

Stručnjaci priznaju da uzroci Kavasaki bolesti nisu u potpunosti razumljivi, ali smatra se da bi deca koja bi mogla da ga razviju mogla da budu genetski predisponirana, nasleđivanjem određenih gena od svojih roditelja. Ta bolest nije zarazna, što znači da je malo verovatno da će je izazvati sam virus, prema britanskom zavodu za javno zdravstvo. Bolest je češća kod dece iz severoistočne Azije, posebno Japana i Koreje.

Veza između Covid-19 i Kavasakijeve bolesti je i dalje nejasna, ali lekari tvrde da je rizik da se deca ozbiljno razbole vrlo mali, piše CNN. U izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz aprila navodi se da deca u SAD imaju vrlo blage simtpome Covid-19. Taj broj zaražene dece ostaje i dalje mali.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?