Zašto SAD mogu da postanu Italija: “Sirene hitne pomoći ne prestaju”, “morate da vrištite da bi vas čuli”, “nemamo krevete, ni respitatore”…

0
Beta - Elizabeth Flores/Star Tribune via AP

Lekar jedne njujorške bolnice, koji je razgovarao za CNN pod uslovom da ostane anoniman zbog zabrinutost za svoj posao, opisao je bolnicu u kojoj radi kao nespremnu za prijem pacijenata obolelih od COVID-19 koji je počeo pre otprilike dve nedelje – što je već značilo da se šire resursi bolnice i što je dovelo do toga da broj pacijenata kojima je potreban respirator premašio broj respiratora.

“Mi nemamo respiratore, nemamo ni krevete”, rekao je doktor.

“U Njujorku smo i ovo se dešava ovde”, dodao je. “To je poput scenarija zemalja trećeg sveta”, rekao je on.

U početku su, kako je rekao, pacijenti bili starosti 70 i više godina, ali prošle nedelje je bilo i nekoliko pacijenata mlađih od 50 godina.

“Mislim da ne razumeju ozbiljnost ove bolesti”, rekao je lekar govoreći o mlađim pacijentima.

“Pre dve nedelje, život je bio potpuno drugačiji”, rekao je on.

Stručnjaci za javno zdravlje u SAD upozorili su da bi Amerika mogla da “postane Italija” gde su lekari u bolnicama prepunim pacijenata obolelih od COVID-19 bili primorani da ih leče za vreme obroka i biraju ko će od njih dobiti respirator.

SAD se možda već nalazi na početku takvog puta u nekim oblastima, što predstavlja novu fazu od izbijanja epidemije u Americi.

“Realnost koju trenutno gledamo u našim odeljenjima hitne pomoći je grozna”, rekao je dr Kreg Spenser, direktor globalnog zdravlja za hitnu medicinu u Medicinskom centru na prezviterijanskom Univerzitetu u Njujorku, ogranku Univerziteta u Kolumbiji.

“Prošle nedelje kada sam išao na posao, razgovarali smo o jednom ili dva pacijenta COVID-19 među desetinima drugih”, izjavio je Spenser.

“Jučerašnje smene, skoro svaki pacijent u kome sam se brinuo bio je zaražen koronavirusom i mnogi od njih su bili izuzetno teški slučajevi. Mnogi su stavljeni na respiratore”.

“Ove nedelje se veoma drugačije diše nego prošle nedelje”.

Zvaničnici u Njujorku insistiraju da bolnice povećaju kapacitt. Država je dom za više od 6 odsto do sada potvđenih slučajeva u svetu – i otprilike za polovinu svih slučajeva u SAD.

U Njujorku se takođe planira izgradnja bolnica za hitne slučajeve i dopusnjavanje ostalih bolnica sa 1.000 kreveta u centru “Javits”, izjavio je guverner Njujorka Endrju Komo.

Pored toga, hiljade lekara i medicinskih sestara koji su ili u penziji ili više ne rade sa pacijentima, prijavilo se za “veliku zdravstvenu zaštitu”, rekao je on.

Postoje istovremeno napori za nabavku respiratora za najteže pacijente. Prema rečima Koma, Njujork je nabavio 7.000 respiratora, pored 4.000 koji su već na raspolaganju, a Bela kuća je u utorak saopštila da će država ove nedelje dobiti dve pošiljke od po 2.000 respiratora iz nacionalnih zaliha.

“Ali državi treba 30.000”, rekao je Komo.

“Izbijanje ovakve pandemije moglo bi da nadvlada bilo koji sistem na svetu”, upozorio je dr Entoni Fauci, najveći stručnjak za zarazne bolesti u SAD. “Bez dovoljno respiratorata, moraćete da donosti veoma teške odluke”, dodao je.

Komo je takođe opisao i ekstremne mere koje bolnice planiraju da preduzmu kako bi povećale svoj kapacitet za pacijente kojima je potrebna intenzivna nega.

“Idemo toliko daleko da pokušavamo da radzvojimo jedan respirator”, rekao je Komo. “Koristimo jedan respirator za dva pacijenta. To je teško, eksperimentalno je, ali u ovom trenutku nemamo druge mogućnosti”.

Nije samo Njujork pod pritiskom. Bolnice širom SAD uviđaju nalet pacijenata, nedostatak lične zašititne opreme kao što su maske i odela, zbog čega zdravstveni radnici smatraju sebe, svoje porodice i pacijente ugroženim.

Jedna medicinska sestra iz Virdžinije opisala je bolnicu u kojoj radi kao izuzetno haotičnu, sa odeljenjem hitne pomoći gde su pacijetni potencijalno oboleli od COVID-19 sedeli pored pacijenata sa drugim zdravstvenim problemima. “Imate stariji par koji ima bolove u grudima koji sedi pored nekog ko ima kašalj i grip. Mislim da je to veoma bezobzirno”, rekla je ona.

Od kako je počela epidemija, kaže da nije zagrlila svoju ćerku iz straha da će joj nešto preneti.

Druga medicinska sestra u Džordžiji rekla je da joj je više puta uskraćeno testiranje, čak iako su joj se simptomi pogoršavali tokom nedelje. Medicinska sestra, koja se brinula za nekoliko pacijenata koji su preminuli od upale pluća, ali nikada nisu testirani na koronavirus, konačno je testirana u petak – istog dana je primljena u bolnicu i stavljena u izolaciju.

“Tek jutros sam konačno mogla da se testiram”, rekla je dok je hvatala dah između jakog kašlja. “To je suludo. I besna sam. Osećate da morate da vrištite da bi vas čuli”.

Kapaciteti američkih zdravstvenih sistema su sada u naporu da spljošte krivu – širenje broja infekcija tokom vremena zahvaljujući socijalnom distanciranju. Cilj je sprečiti bolnice da vide veliki broj pacijenata koji pristižu u isto vreme.

U nizu tvitova u utorak, dr Spenser je apelovao na ljude da praktikuju socijalno distanciranje kako bi spasili živote: “Prekasno je da potpuno zaustavimo ovaj virus. Ali možemo usporiti njegovo širenje.

“Bolnice ispunjavaju svoje kapacitete. Nedostaju nam respiratori. Sirene hitne pomoći se ne zaustavljaju”, napisao je on.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus