Zašto muškarci više umiru od koronavirusa: Više puše, manje peru ruke i koriste sapun, ne slušaju savete…, ali niko ne zna pravi odgovor

2
Profimedia

Trend se ponovlja u svim zemljama, ali naučnici još ne mogu da shvate uzrok. Već je je objavljeno da Covid-19 diskriminiše po uzrastu i zdravstvenom stanju. Ali postaje sve očiglednije da diskriminiše i prema polu, pri čemu muškarci imaju veću verovatnoću da budu pozitivno testirani i veću verovatnoću da umru od ove bolesti, piše Gardijan.

Trend je prvi put primećen u Kini, gde je jednom analizom utvrđena stopa smrtnosti od 2,8% kod muškaraca u poređenju sa 1,7% kod žena. Od tada se ovaj model ogleda u Francuskoj, Nemačkoj, Iranu, Italiji, Južnoj Koreji i Španiji. U Italiji su muškarci imali 71% smrtnih slučajeva, a u Španiji, podaci objavljeni u četvrtak, pokazuju da je preminulo dvostruko više muškaraca nego žena.

Zašto su muškarci ranjiviji? „Iskreni odgovor je da niko od nas ne zna šta uzrokuje razliku“, rekla je profesorka Sara Houks, direktorka UCL Centra za rod i globalno zdravlje.

U početku, pušenje je bilo najverovatnije objašnjenje. U Kini gotovo 50% muškaraca, ali samo oko 2% žena puši, i tako su pretpostavljene razlike u zdravlju pluća doprinele da muškarci imaju lošije simptome i ishode.  Hipotezu o pušenju potkrepio je rad, objavljen prošlog meseca, u kojem se navodi da pušači čine oko 12% onih koji imaju manje teške simptome, ali 26% onih koji su završili na intenzivnoj nezi ili su umrli.

Pušenje takođe može delovati kao sredstvo zaraze: pušači više dodiruju usne i mogu deliti kontaminirane cigarete. Razlike u ponašanju među polovima takođe mogu imati ulogu. Neke studije pokazuju da muškarci manje peru ruke, manje koriste sapun, manja je verovatnoća da će potražiti medicinsku pomoć i verovatnije će ignorisati zdravstvene savete.

Među stručnjacima raste verovanje da su u igri i biološki faktori. Iako su u većini zemalja muškarci pušači u većem broju – u Italiji puši oko 28% muškaraca i 19% žena – razlike nisu nigde tako ekstremne kao u Kini.

„Povećane smrtnosti muškaraca primećena je u Kini, Italiji, Španiji. To vidimo u vrlo raznim zemljama i kulturama “, rekla je Sabra Klajn, profesorka Džons Hopkins Blumberg škole za javno zdravlje. „Kada to vidim, navodi me da mislim da mora postojati nešto univerzalno što tome doprinosi. Mislim da pušenje nije vodeći faktor.”

Prethodna istraživanja, uključujući i njena, otkrila su da muškarci imaju niži urođeni antivirusni odgovor na niz infekcija, uključujući hepatitis C i HIV. Studije na miševima ukazuju da to takođe može biti slučaj i sa koronavirusima, mada Covid-19 posebno nije proučavan. „Njihov imuni sistem možda neće pokrenuti odgovarajući odgovor kada prvobitno ugleda virus“, rekla je Klajn.

Hormoni takođe mogu igrati ulogu – dokazano je da estrogen povećava antivirusne odgovore imunih ćelija. I mnogi geni koji regulišu imuni sistem kodirani su na X hromozomu (od kojih muškarci imaju jedan, a žene dva), pa je moguće da su neki geni koji učestvuju u imunološkom odgovoru aktivniji kod žena nego kod muškaraca.

Polne razlike u imunološkom odgovoru na Covid-19 verovatno će se pokazati u istraživanjima antitela koja se trenutno rade širom sveta. Klajn je rekla da je već pregledala radove kineskih timova, koji su pratili uzorke krvi pacijenata tokom infekcije. „Možemo uskoro očekivati više“, rekla je. Na kraju, kaže Houks, biologija, stil života i ponašanje verovatno će igrati ulogu.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

2 KOMENTARA

  1. Žene, kad se našminkaju, ne dodiuju lice rukama. Eto rešio sam vam i ovu misteriju. Oću li sad da dobijem nagradu? Ili bar radno mesto?

  2. A guraju svuda i nos, mislim zalaze svuda, dakle, mobilniji su, tj. mobiljniji smo, što je možda pokazatelj da je virus prilično nov ili da je mutirao, jer bi u suprotonom imali veći imunitet od žena upravo zato što su mobilniji i tako izloženi virusima, zar ne.

Comments are closed.