Predsednik SAD Donald Tramp ostrvio se na nekoliko demokratskih guvernera koji reaguju na krizu izazvanu koronavirusom, ali najoštrije reči rezervisao je za guvernerku Mičigena Grečen Vitmer, piše CNN.

Tramp je u četvrtak rekao da ima „veliki problem“ sa „mladim ženskim guvernerom“ u Mičigenu, žaleći se da je „sve što ona radi jeste da sedi tamo i krivi saveznu vladu“. U petak je potpredsedniku Majku Pensu rekao da „ne zove ženu iz Mičigena“, a kasnije je ju u tvitu nazvao „Grečen polu-Vitmer“ i rekao kako mu je ona „preko glave“ i da „nema pojma“.

Ti napadi, ali i njeni odgovori, doveli su guvernerku Mičigena u središte pažnje, dok ona upravlja naporima svoje države da uspori širenje pandemije, uključujući i traženje pomoći Trampove administracije. Vitmer se sada nalazi u grupi demokratskih guvernera koji se biju bitku sa koronavirusom u svojim državama, a istovremeno se suočavaju sa zahtavima predsednika SAD za javnom pohvalom i uvažavanjem.

Vitmer je na Trampove napade u četvrtak odgovorila tvitom u koji je stavila smajlija koji maše i u kojem je napisala: „Zdravo, ja se zovem Grečen Vitmer, ja sam ta guvernerka“.

„Nekoliko puta sam s poštovanjem tražili pomoć. Potrebna nam je. Više nema političkih napada“, napisala je ona navodeći šta je Mičigenu potrebno od medicinske zaštitne opreme. „Rekli ste da stojite uz Mičigen, pa to i dokažite“, napisala je ona.

Upitana da prokomenatariše predsednikove napade u intervjuu za CNN, Vitmer jerekla da „nema energije da odgovara na svaku sitnicu“.

„Ono što pokušavam je da dobro sarađujem sa saveznom vladom“, rekla je. „Svi smo pod stresom jer imamo ljude koji nam umiru. Potrebna mi je pomoć, potrebno mi je partnerstvo“.

Vitmer (48) popularna je u Mičigenu gde je pobedila u trci za guvernera 2018. godine. Ona se pojavila kao glas uspona Demokratske stranke i važi za jednog od mogućuh glavnih suparnika Džoa Bajdena u predsedničkoj trci (ona je rekla da, ipak, neće trčati tu trku).

Postoje politički razlozi zbog kojih je ona Trampova meta. Ona je kopredsedavajuća Bajdenovoj predsedničkoj kampanji i nadgleda državu koja je bila ključna za predsedničku pobedu 2016. godine i koja će biti glavno bojište 2020. Bajden je branio Vitmer u petak i reako da bi Tramp mogao „da naučio stvar, dve, od guvernke Mičigena – da je važna brzina, da su važni detalji i da su važni ljudi.

Od svega toga daleko je važnije stvarnost pandemije u Mičigenu. Ta američka država je od subote prijavila najmanje 4.659 potvrđenih slučajeva koronavirusa i najmanje 111 smrtnih slučajeva. Mičigen se, naročito područje Detroita, pojavio poslednjih dana kao žarišna tačka epidemije.

Čini se da je ono što je isprovocirali Trampov verbalni napad na Vitmer bila njena kritika savezne vlada prethodne nedelje kada je rekla da „još uvek ne dobijaju od savezne vlade ono što ima treba“. Vitmer je rekla da je udeo zaštitine opreme za lekare i medicinske sestre koje je Mičigen dobio iz nacionalnih zaliha jedva dovoljan da pokrije jednu smenu u bolnici.

Do subote ujutru, činilo se da će Trampov napad na Vitmer neće sprečiti odgovor savezne vlade na krizu u Mičigenu.

Vitmer je napisala da je savezna vlada odobrila njen zahtev za proglašenje katastrofe, a da je Mičigen dobio više od 100.000 maski.

„Zahvalni smo na tome“, rekla je Vitmer.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentar(1)

  1. Funny Lady
    30. marta 2020. 07:49

    Odluka da se policijski čas skrati do 15h za vikend doneta je u subotu uveče. Nije precizirano od kojeg vikenda, što zdravom logikom svako dolazi do zaključka da je od sledećeg. Ako je trebalo da važi od juče, onda je objava morala sa bude precizna kao npr. Od sutra, u nedelju, 29.03. za vikend... itd. Kao prvo, gradjane ne treba bespotrebno kriminalizovati, kao drugo, niko nije u obavezi da sluša po ceo dan vesti, kao treće, budite jasni i precizni. Bolje no bilo da rasturate korona žurke mladih huligana koji se po zatvorenim ugostiteljskim objektima i stanovima održavaju uz sveće, nego da "vaćarite" gradjane koji se od stresa možda nisu setili ni sa okrenu sat, a kamoli da slušaju vesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.