Zašto je gradonačelnik pod policijskom zaštitom, a navodno mu o glavi rade tajne službe…

0
Foto: Profimedia

Gradonačelnik Praga Zdenek Hržib, političar Piratske partije, nije bio dugo na dužnosti, kada je došao u sukob sa predstavnikom jednog totalitarnog sistema, piše Dojče vele Kineske diplomate su zahtevale od gradonačelnika, inače lekara po struci, da ne ponavlja svoje izjave podrške Tajvanu i Tibetu. Hržib je to odbio. Uskoro je cela stvar postala češko-kineski spor koji traje sve do danas, između ostalog i zato jer Hržib nije promenio svoj stav.

Sada je gradonačelnik Praga pod policijskom zaštitom, zajedno sa dvojicom kolega, načelnicim praških okruga Ondržejom Kolaržom i Pavelom Novotnijem. Ali ne zbog konflikta sa Kinom, već zbog pretnji iz Rusije.

„Realna opasnost“

O policijskim merama zaštite praških političara pisao je nedavno ugledni češki nedeljnik Respekt. Vest je naišla na veliki odjek u Češkoj. U novom broju, Respekt je ponudio dodatne informacije: početkom aprila je na praški aerodrom sleteo ruski diplomata koji je u prtljagu imao ekstremno otrovnu supstancu ricin. Taj nedeljnik se poziva na neimenovani izvor u češkim bezbednosnim krugovima.

U intervjuu za Dojče vele Zdenek Hržib je potvrdio da su njegove kolege od uskrsa pod policijskom zaštitom. Po nalogu policije nije hteo da oda pojedinosti, samo je rekao: „Smatram da je opasnost realna“.

Mada se Hržib i njegove kolege ne izjašnjavaju javno o razlozima posebnih mera bezbednosti pod kojima žive, razlog je očigledan – kritika zvanične Rusije im je donela nevolje. Na dan kada je pre pet godina ubijen bivši zamenik premijera ruske vlade i liberalni opozicioni političar Boris Njemcov, 27. februara ove godine, Hržib je Praški trg, na kojem je i ruska ambasada, preimenovao u Trg Borisa Njemcova.

Spor oko spomenika

Početkom aprila je načelnik šestog praškog okrug Ondržej Kolarž uklonio spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu koji je odvezen u depo – kasnije bi trebalo da bude postavljen u novom muzeju istorije. U Češkoj se godinama vodi debata o Konjevu. S jedne strane on je „oslobodilac Praga“ na kraju Drugog svetskog rata, sa druge strane prigovaraju mu da je primenjivao represivne mere protiv hiljada čeških građana i da je imao vodeću ulogu u gušenju ustanka u Mađarskoj 1956. Spomenik su zato često premazivali bojama. Kolarž je beskonačnu debatu hteo da završi prebacivanjem spomenika u muzej.

U Rusiji je demontaža spomenika izazvala gnevne reakcije. Ruski ministar spoljnih poslova je u jednom intervjuu taj potez nazvao „iritantnim i ciničnim“. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o ratnim spomenicima, pod čiji udar bi mogao da dođe i načelnik praškog okruga. Pošto su ruski nacionalisti napali češka diplomatska predstavništva u Rusiji, češki ministar spoljnih poslova oštro je protestovao. A ruska ambasada u Pragu je prebacila svoju zvaničnu adresu na konzulat da ne bi dobijala poštu na adresu Trg Borisa Njemcova.

Kampanja zastrašivanja

Rusija je demantovala da namerava da ubije praškog gradonačelnika. Međutim, češki politikolog Jirži Pehe, nekadašnji dugogodišnji savetnik češkog predsednika Vaclava Havela, kaže da se opasnost ne sme potceniti: „Ako bi Rusija pokušala da učini nešto nažao nekome od trojice političara kojima je po naznakama tajne službe ugrožen život, to bi dovelo do većeg diplomatskog sukoba“. On dodaje da ruska kampanja zastrašivanja ima unutrašnjepolitičku svrhu: „Naposletku, Rusija zna da spomenik Konjevu nije ratni spomenik u smislu češko-ruskog ugovora o prijateljstvu“.

Politikolog Jakob Janda iz Evropskog centra za vrednosti i za politiku bezbednosti u Pragu takođe smatra da je pretnja kojoj su izloženi praški političari – uverljiva: „Posmatramo najagresivniju rusku eskalaciju u bilateralnim odnosima u poslednje tri decenije.“ Zbog odnosa prema istočnoj Ukrajini i ubistava prebeglih agenata, on Rusiju naziva „državnim sponzorom i organizatorom Terorizma“.

Pritisak politike i ekonomije

Češka je u odnosu na stav prema Rusiji i Kini odavno duboko podeljena. Predsednik države Zaman se godinama skoro ponizno zalaže za češko-kinesku ekonomsku saradnju, a ponekad se ulaguje i ruskom predsedniku Putinu, iako tu i tamo i kritikuje te zemlje – recimo zbog obećanih, ali nerealizovanih investicija Kine u Češkoj. Liberalno-populistički premijer i milijarder Andrej Babiš je takođe zagovornik pragmatičnih poslovnih odnosa sa Rusijom i Kinom. A upravo je Kina postala stalni predmet svađe u češkoj politici, između ostalog i zbog kineske lobističke i špijunske delatnosti.

Gradonačelnik Praga Hržib hteo je da iz ugovora o prijateljstvu između gradova Praga i Pekinga izbaci pasus o „jednoj Kini“. Kinezi su to odbili, a on je raskinuo ugovor i sklopio isti takav ugovor sa tajvanskim glavnim gradom Tajpejom, gde je svojevremeno studirao medicinu. Hržib je time dospeo pod pritisak kabineta predsednika Češke i brojnih poslovnih ljudi – njemu se prigovara da uništava češko-kineske odnose.

No, on ne dozvoljava da ga zastraši ni to ni ruske pretnje: „Stojim iza svoje Češke Republike kao demokratske zemlje, makar time rizikovao život“, kaže Hržib.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus