Vladika mileševski Srpske pravoslavne crkve Atanasije Rakita, izjavio je za portal Nova.rs da ovih dana neki vernici imaju dilema, neki su zbunjeni, a da mu se čini „da ta zbunjenost dolazi iz kontradiktornih poruka“.

„Bilo bi dobro da se svi orkestriramo i okupimo oko dobrih namera, da ne lovimo u mutnome i ne zbrajamo lične poene“, rekao je Atanasije za Nova.rs.

„Pogledah i neke koji čine humanitarna dela, pa im se omakne da malo više naglase značaj te svoje organizacije i onoga što su uradili. Važno je učiniti dobro delo, ne mora se agitovati za svoju grupu“, ukazao je vladika.

Otvoreno govorim, nastavio je on, „da je Bog dao mnogo talenata i darova ljudima i da ih sve treba iskoristiti. To su talenti iz oblasti istorije, umetnosti, vojnih nauka, prava, duhovnosti, medija, medicine.., ne može jedan čovek posedovati sva ta znanja i talente. Može imati više talenata ali ne može sve“.

Atanasije je rekao da „Bog nije ni dao da svi imamo sve, baš upravo da bismo bili upućeni jedni na druge i da bismo osetili da jedni bez drugih ne možemo“.

Rekao je da zato „poziva da uvažimo lekarsko znanje i veštinu. Uvažavam što govore stručnjaci i lekari. Prema tome, mislim da treba, a na to i pozivam, da lekare treba konsultovati i saslušati i poslušati. Slušaju i oni nas“.

Upitan da li su njega vernici poslušali, Atanasije je rekao da jesu, a da do „tenzija… dolazi kad ljudima stvari nisu jasno saopštene, pa im se sad kaže ovo, sad ono. Ako im sve vreme govorite artikulisano, razumeće i poslušaće“.

Mnogima je nejasno i teško prihvataju što im se kaže da ne idu na zajednička masovna bogosluženja i molitve, „to nije prijatno i velika je uskraćenost“, ali, rekao je Atanasije, „nekad moramo da svesno apstiniramo od dobrih i prijatnih stvari da bismo izbegli neko zlo“.

Rekao je da veruje da tek deset odsto zna šta se danas praznuje, a „to je zbog površnosti i oplićalosti u koju smo zapali“.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

„Mi sad govorimo o nekom virusu korona, ali ima i drugih virusa. Svaki greh je virus, on je glavni, a ovo čemu svedočimo je slika tog glavnog virusa. Virusa mržnje, nepravde, sebičnosti, pohlepe… To su osnovne anomalije života. Iz tih anomalija se javljaju oboljenja i tela i prirode ljudske, uključujući i najobičnije bolesti“, rekao je vladika.

Nastavio je rekavši da je „reč o umu ljudskom, o njegovom srcu, iz kojeg se rađaju zle misli i potrebno je da se temeljno preispitamo i vidimo od čega smo mi to oboleli“, a „mi jesmo porobljeni od zlih sila“.

Potrebno je „objediniti čovečanstvo u ljubavi i u želji da postanemo solidarni, imamo obzira jedni prema drugima i da se ne nadgornjavamo“.

„Mi sad zajednički stradamo, imamo iste patnje, umiremo i opet nastojimo da zloupotrebimo ovu situaciju i na neki način, sebe promovišemo i reklamiramo. Znači još nismo došli pameti“, rekao je Atanasije.

Na pitanje o tome koja bi bila njegova uskršnja poruka, vladika Atansije je rekao „da aktiviramo ljubav prema Bogi u prema drugima, da pojačamo solidarnost, …da se saberemo svu pamet i dobrotu i celo čovečanstvo osetimo i doživimo kao jednu porodicu“.

„Potrebno je da se popravimo i iscelimo, a mnogo možemo i sami doprineti isceljenju – kako duše i tela, tako i prostora u kom smo, međuljudskih odnosa i odnosa sa Bogom i prirodom. Očigledno je da najviše grešimo u tim odnosima, uključujući i odnos prema prirodi“, rekao je vladika.

„Ova korona nas i na to podseća: Nešto se otelo čoveku, preterali smo u toj sebičnoj želji i pohlepi da maksimalno iskoristimo prirodu, zaboravljajući da je i ona svetinja… Očigledno je da smo se o sve to ogrešili i kad popravimo taj odnos prema prirodi i prema Bogu, onda ćemo biti bolji i jedni prema drugima, sve bi se iscelilo pa bi i ova korona nestala“, rekao je vladika mileševski za portal Nova.rs.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Komentara

  1. Bobby
    20. aprila 2020. 08:59

    "....ne može jedan čovek posedovati sva ta znanja i talente. Može imati više talenata ali ne može sve”. Само ви чачкајте, има сутра и Патријарх да вам буде, за то је посебно талентован.

  2. Rakija
    21. aprila 2020. 13:40

    Nista gluplje u zivotu nisam procitao

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.