“Za svakog čoveka na vlasti u prošlosti je bilo pitanje ugleda i prestiža imati ljubavnicu”: Sve afere francuskih predsednika i tajne koje kriju zidine Jelisejske palate

0
Foto: Profimedia

Od kraljeva i careva pa sve do modernih predsednika, Jelisejska palata oduvek je bila simbol muške dominacije u društvu i politici, često uključujući i onu seksualnu. Ali, francusko društvo moralo je da promeni to svoje gramzivo ponašanje, posebno od pojave pokreta #MeToo, piše Gardijan.

“Za svakog čoveka na vlasti u prošlosti je bilo pitanje ugleda i prestiža imati ljubavnicu. Francuski predsednici zaista su se ponašali kao monarsi. Ali, danas takvo ponašanje, koje podrazumeva da se žene tretiraju kao da su predmeti i trofeji od kojih se očekuje pokoravanje muškarcima, više nije poželjno i društvo ga ne prihvata”, rekao je Žan Garig, autor nove knjige “Une histoire érotique de l’Elysée” u kojoj piše o skandaloznoj prošlosti Jelisejske palate.

“Erotska priča pomenute palate zapravo nam pokazuje evoluciju našeg društva”, dodaje ovaj istoričar. A njegove reči se poklapaju s novim izveštajem koji je objavljen početkom ove godine, a daje prilično trezvenu sliku palate koju sada “vodi” Emanuel Makron.

Zapravo, ovde umiremo od dosade. Nema više lupanja, trke, sve je nekako ukočeno… Ranije smo morali da kucamo dva ili tri puta na vrata da bismo bili sigurni da nekoga nećemo prekinuti u nekom kompromitujućem položaju”, rekao je za Le Figaro neimenovani batler, koji je u predsedničkoj palati radio 40 godina.

A upravo autor Garig u svojoj knjizi detaljno opisuje kako je palata punih 300 godina bila u središtu nekih od najnotornijih seksualnih skandala.

“To je mesto snage i moći – komplikovano je reći da li taj, sam po sebi, moćan prostor čini svoje stanare velikim zavodnicima, ili su u pitanju muškarci koji, nakon što se dočepaju palate, i ona im postane kuća, počnu da pokazuju snažnu želju za osvajanjem žena i dodatne moći”, piše Žan Garig.

Tako je, na primer, grof od Evrea dobio ovu palatu u miraz od svoje dvanaestogodišnje supruge Meri-En Kroza, kćerke najbogatijeg čoveka u Parizu, koju je koristio kao poseban hotelski privatni apartman. Tek što je zdanje bilo dovršeno, grof je za vreme inauguracijskog bala smestio Mari-En u kočiju i naredio vozaču da je odvede u njihov seoski dom, da bi u Jelisej smestio svoju ljubavnicu.

Kasnije je Luj XV kupio palatu za svoju ljubavnicu, Markiz de Pompadur, koja je tamo održavala raskošne zabave na kojima je birala mlade žene za seks s kraljem. Kasnije je u palati živeo bankar Nikolas Bužon sa svojih šest ljubavnica.

Od 1848. godine Jelisej je bio zvanični dom francuskih predsednika od kojih su dvojica, Šarl de Gol i Žorž Pompidu, bili verni, za razliku od ostalih.

To se najviše odnosi na Fransoa Miterana, koji je čelu Francuske bio od 1981. do 1995. godine, a sve to vreme u aneksu Jeliseja strogo se čuvala tajna o postojanju njegove druge porodice, naravno, uz znanje njegove dugogodišnje i neutešne supruge Danijel.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ali, Miteranu to nije bila jedina afera.

“Za vreme njegovog boravka u palati svi su bili neverovatno slobodni. Svi su doslovno naskakali jedni na druge, a predsednikovo ponašanje graničilo se sa seksualnim uznemiravanjem”, citirao je u svojoj novoj knjizi Garig reči novinarke Katrin Nej, a prenosi The Guardian.

“Svojevremeno je u Francuskoj postojala tradicija ćutanja kojom se štitio privatan život predsednika, baš zato je Miteran i mogao da vodi dvostruki život, ali to danas više nije moguće. Takvom ponašanju predsednika više se niko ne bi divio”, tvrdi Garig.

Sadašnji predsednik Makron i njegova supruga Bridžit nisu nimalo skandalozni.

“Osim što su se promenili običaji i mentalitet, političari, uz svu vojsku fotografa i medija, više ni ne mogu da prođu ispod radara. Setite se samo Makronovog prethodnika Fransoa Olanda – prekinuo je s dugogodišnjom devojkom Valeri Trirvile baš nakon što su ga paparaci uhvatili kako na skuteru ide u tajnu posetu glumici Žuli Gaje, (s kojom je i danas u vezi)”, kaže Garig.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?