Vučić zamolio Makrona za pomoć u vidu lekova koji se koriste u lečenju zaraženih koronavirusom

0
Foto: Profimedia/Arhiva

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da Srbija može da računa na apsolutnu podršku Francuske, uključujući snažnu podršku na evropskom putu.

Makron je u telefonskom razgovoru rekao da Srbija, kao i Vučić lično, ima njegovu punu podršku, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

Vučić je zamolio Makrona za pomoć Francuske građanima Srbije u vidu lekova i sirovina za proizvodnju lekova koji se primenjuju u lečenju zaraženih novim koronavirusom, navodi se u saopštenju.

Dva predsednika su, kako se navodi, “izrazila odlučnost” da sarađuju i u otklanjanju ekonomskih posledica pandemije i da dalje rade na razvoju strateških odnosa Srbije i Francuske.

Vučić je Makronu zahvalio na podršci “i na brizi i ljudskoj i državničkoj solidarnosti” koju pokazuje za građane Srbije i pored teške situacije i velikog broja obolelih u Francuskoj, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, predsednik Srbije je izrazio žaljenje zbog više od 4.000 smrtnih slučajeva od bolesti COVID-19 u Francuskoj i izrazio nadu da će odlučne mere Makrona i francuske vlade doneti uspeh u borbi protiv koronavirusa.

Sagovornici su se saglasili da se protiv pandemije može izboriti jedino zajedničkim snagama i da su “prijatelji, kakvi su Srbija i Francuska, oslonac jedni drugima i u vremenima izazova”, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus