Vučić pričao sa Putinom: “Obavestio ga i o progonu sveštenstva SPC u Crnoj Gori…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o odnosima dve zemlje, situaciji na Zapadnom Balkanu i borbi protiv koronavirusa.

Vučić je zahvalio Putinu što je iskazanom brigom za Srbiju i slanjem medicinske pomoći “potvrdio izvanredne strateške odnose Srbije i Rusije”, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

“Srbija je privilegovana što ima iskrenog prijatelja kakav je Rusija, kao što sam i ja počastvovan našim ličnim odnosom međusobnog uvažavanja i poverenja”, rekao je Vučić Putinu.

Kako se navodi, Vučić je Putina obavestio o svim događajima u regionu, od situacije na Kosovu “do progona sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

Vučić je izrazio saosećanje zbog žrtava tokom pandemije koronavirusa u Rusiji i nadu da će se ta zemlja “uspešno izboriti s epidemijom i što je moguće pre vratiti se u normalne životne i ekonomske tokove”, navodi se u saopštenju.

Rekao je, kako se navodi, da je Srbija spremna da, ukoliko je potrebno i u okviru svojih mogućnosti, pruži pomoć Rusiji u borbi protiv korona virusa.

Vučić je Putinu kazao da je odlučio da, uz saglasnost ruske strane, odlikuje pripadnike tima Oružanih snaga Rusije koji su pomagali u suzbijanju koronavirusa u Srbiji i doprineli da se epidemija za kratko vreme stavi pod kontrolu u najvećim žarištima, stoji u saopštenju.

Predsednik Srbije je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo što je Dan pobede, uprkos odlaganju tradicionalne parade na Crvenom trgu, “dostojno obeležen” i što “srpski i ruski narod, u duhu svog slobodarstva, poštuju svoje heroje, ne dozvoljavajući falsifikovanje istorije”.

Oni su razgovarali i o unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu i saglasili se da je neophodno uskoro nastaviti zajednički rad, kako bi ta pravoslavna svetinja bila završena kako je planirano, uz pomoć Rusije, navodi se u saopštenju.

Dva lidera su izrazila očekivanje da će okolnosti uskoro dozvoliti razmenu poseta na visokom nivou i nastavak ranije planiranih medjudržavnih kontakata, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus