Vučić i Merkel razgovorali putem video linka: Kosovo, takse, koronavirus…

1
BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel zalažu se za brzi nastavak dijaloga u cilju sveobuhvatnog dogovora o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saopšteno je posle njihovog današnjeg razgovora putem video linka.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju srpske i nemačke strane, nemačka kancelarka pozdravlja spremnost predsednika Srbije za početak dijaloga o trgovini i necarinskim barijerama između, kako je rekla, Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije.

Merkel je, takođe, pozdravila spremnost Srbije za sprovođenje Briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom, čiji će prvi korak biti puštanje u rad stanice Merdare, pri čemu je predsednik Vučić insistirao na punom poštovanju i sprovođenju svih odredaba Briselskog sporazuma, dodaje se u saopštenju.

Vučić je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake u cilju uspešnog nastavka dijaloga i izbegavanja koraka koji bi unazadili odnose Beograda i Prištine, kako bi se ostvarila konstruktivna i otvorena atmosfera za pregovore.

On je kancelarki preneo i da je zahvalan na nemačkoj i njenoj ličnoj pažnji i brizi za Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana.

Osim o dijalogu Beograda i Prištine i taksama na robu iz Srbije i BiH, Merkel i Vučić razgovarali su putem video linka i o bilateralnim odnosima, ekonomskim vezama, procesu pridruživanja Srbije EU i reformama na tom putu, kao i o situaciji u regionu.

Merkel i Vučić detaljno su razmatrali i izazove u suzbijanju zarazne bolesti COVID-19, navodi se u saopštenju koje su zajednički objavili portparol nemačke savezne vlade Stefan Zajbert i savetnica predsednika Srbije za saradnju sa medijima Suzana Vasiljević.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Можеш и са Тачијем да разговараш путем видео линка, а не да ти плаћамо авио карте за бесмислена путовања. А да, онда нема твог омиљеног руковања и сликања !

Comments are closed.