Vučević najavio zatvaranje parkova i pijaca u Novom Sadu. Pohvalio je i disciplinu građana

0
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da se disciplina Novosađana popravila, da su razumeli apele i da se Gradskom štabu za vanredne situacije javlja sve više volontera.

“Ljudi su razumeli apele i počeli da postupaju u skladu s preporukama lekara i države, a svi izuzeci će biti sankcionisani”, rekao je još Vučević novinarima.

Istakao je da je ponosan na sve zdravstvene radnike, i na sve u kol centrima, na volontere koje organizuje Crven krst.

“Njih je 100 anagažovano, a 500 volontera je na čekanju”, naveo je Vučević.

Gradska vlast je upravnike stambenih zgrada pozvala da se angažuju oko pomoći stanarima.

“Nije lako, i neophodna je dobra organizacija”, kazao je Vučević i najavio da će verovatno od sutra biti naređeno zatvaranje parkova i pijaca.

Gradonačelnik je najavio da će početkom iduće sedmice biti doneta odluka o jednokratnoj pomoći za preko 33.000 penzionera u Novom Sadu sa penzijama do 30.000 dinara, i to iz robne rezerve i Crvenog krsta.

On je takodje nagovestio popust na zakup poslovnog prostora u gradu i na SPENS-u kako bi se pružila podrška privatnim firmama.

“Suficit u budžetu Grada će sačuvati Novi Sad. Veliki problem će imati Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad, koje neće moći da opstane u ovakvim okolnostima bez značajne podrške Grada, medjutim sada je najvažnije spasavanje ljudskih života”, rekao je Vučević.

Apelovao je na gradjane da budu jedinstveni, solidarni i disiplinovani, kako bi što brže i s manje posledica izašli iz krize izazvane epidemijom korona virusa.

“Naša država može biti primer u Evropi kako funkcioniše sistem u ovako teškim uslovima. Nema odmora za zaposlene u zdravstvu i u javnom sektoru, solidarnost se oseća na svakom koraku, mnogi privatnici nude svoje smeštajne kapacitete”, ocenio je gradonačelnik.

“Medjutim, sada je najvažnija samokontrola, nije vreme za druženje, jer pravo na život je osnovno pravo. Svi zajedno moramo doprineti da bude što manje obolelih i teških posledica”, rekao je Vučević.

On je rekao da gradska uprava Novog Sada distribuira maske svima koji moraju da budu na terenu, te pored radnika gradskih preduzeća i organa, maske je Grad nabavljao i za radnike Pošte, EPS-a, kao i taksiste.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus