Vladika Grigorije: “Bili smo, izgleda, zaboravili na to da smo samo gosti i putnici na ovome svetu, ali nas je nemilosrdna bolest opomenula…”

0
Foto: Eparhija zahumsko-hercegovačka

Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i cele Nemačke, kaže da zapovest „ljubi bližnjeg svoga“ treba da nas vodi kroz ova smutna vremena, pa makar se, nakratko, odrekli liturgije koja je srž hrišćanskog života. Jer na taj način ćemo, ističe, spasavati i sebe i druge. U intervjuu za Danas on je o zahtevu za otvaranjem crkvi tokom proslave Vaskrsa zbog čega se bunio i određen broj vernika tražeći da se vrata crkve tokom liturgije otvore, poručio, kao i do sada, “da se strpe, da poslušaju preporuke svojih nadležnih episkopa jer ova situacija neće dovijeka trajati”.

“Odista ne razumijem ljude koji vjeruju da će „zaraditi“ spasenje tako što potencijalno ugrožavaju zdravlje i živote svojih bližnjih. Veoma je važno da sada svi pokažemo trpeljivost, razboritost i složnost a ne da se, uvijek uvjereni da smo mi u pravu a da drugi to nisu, stavljamo iznad odluka episkopā pa i iznad samoga Hrista. Hristos, dakle, od nas ne traži napadnu pobožnost, koju ćemo demonstrirati pobunom protiv preporuka da se privremeno ne posjećuju bogosluženja, ili isticanjem potpuno pogrešnog uvjerenja da je naše spasenje tim istim preporukama dovedeno u pitanje, niti će nam pak uzeti za zlo to što nekoliko nedjelja nismo mogli da odlazimo u hramove. Naprotiv, Hristos prozire i poznaje naša srca i ono što je u njima skriveno, i želi da svoju pobožnost iskazujemo upravo kroz ta ista srca i da je nosimo i čuvamo u njima”, rekao je Grigorije.

O tom kako će svet izgledati nakon pandemije, kom pravcu će ići i da li ćemo iz svega ovog izvući neku pouku, kaže:

“Ne znam da li ćemo izvući pouku (mada bih volio), ali znam da smo prije svega nekoliko nedjelja jurili za obavezama, za poslom, i da smo uživali u životu ne misleći o tome da će jednoga dana nastupiti kraj. Sada pak imamo više slobodnog vremena i stoga češće mislimo o smrti, a zapitali smo se i šta je to stvarno važno, šta je to suštinsko u našem životu? Riječju, konačno nemamo izgovor da se ne vratimo i ponovo obratimo Bogu, i to ne samo jezikom nego i srcem, u kojem uvijek ima mjesta za njega. Sem toga, naš život ovdje na zemlji je divan, ali je prožet smrću i stoga smo svi pozvani da se – dok koračamo kroz život i ka životu – ponašamo blagorazumno. Bili smo, izgleda, zaboravili na to da smo samo gosti i putnici na ovome svijetu, ali nas je nemilosrdna bolest opomenula i još uvijek nas opominje da je sve na šta smo se do sada oslanjali prolazno. I uspjeh. I novac. I bližnji, čak. Sve, sem Gospoda Životodavca, koji nam govori: Ne bojte se! Jer On je uvijek s nama, čak i kada mi nismo s njim, On je s nama i onda kada mi ne mislimo na njega, i On je taj koji nam govori da se ne plašimo i da će sve ovo proći. Nadam se da sve te važne spoznaje nećemo zaboraviti ubrzo nakon što se ovi dani krize okončaju”.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus