Vlada Srbije: Stiže još pomoći od Evropske unije

0
Profimedia

Prvih deset od ukupno 100 kontejnera za potrebe trijaže i urgentnog zbrinjavanja pacijenata potencijalno obolelih od KOVID-19 koji su nabavljeni sredstvima Evropske unije (EU) postavljeni su do danas u sedam zdravstvenih ustanova u Beogradu, saopštila je danas Vlada Srbije.

Nabavka i montaža tih kontejnera vrednosti 590.000 evra, deo je paketa pomoći EU od 4,9 miliona evra, koji su 3. aprila potpisali šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šefica UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin.

Donacija je namenjena za nabavku neophodne medicinske opreme – respiratora, laboratorijske opreme i testova, monitora intenzivne nege, beskontaktnih termometara i zaštitne opreme, koji će u Srbiju stizati aprila i maja.

“Spremnost našeg zdravstvenog sistema da se nosi sa izazovom širenja virusa zavisi pre svega od toga koliko smo uspeli da zaštitimo bolnice, doktore i medicinske radnike koji su posvećeni očuvanju našeg zdravlja. Otuda je njihova zaštita od ključnog značaja za uspeh naše borbe protiv Kovid-19”, rekla je ministarka Joksimović.

Dodala da je zahvalna EU na podršci, budući da je obezbeđena nabavka više 100 kontejnera za trijažu pacijenata, kako bi se smanjio rizik od daljeg širenja zaraze.

Evropska unija je 8. aprila 2020. saopštila je svoj “globalni odgovor” za borbu protiv virusa COVID-19 širom sveta vrednosti 15,6 milijardi evra.

Inicijalna podrška od 93 miliona evra izdvojena za Srbiju namenjena je za rešavanje zdravstvenih,ekonomskih i društvenih posledica pandemije korona virusa.

Ostali kontejneri i druga medicinska oprema biće rasporedjeni po zdravstvenim ustanovama u Srbiji na osnovu procene Ministarstva zdravlja i Svetska zdravstvene organizacije.

“Efikasna trijaža predstavlja ključni faktor u sprečavanju širenja koronavirusa. Zdravstveni radnici koji se nalaze u prvim redovima u ovoj borbi, moraju biti zaštićeni kako bi mogli da pomognu svima nama. Ova donacija omogućiće im da se sa ovom krizom bore uz manje izlaganje riziku”, rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, od početka krize izazvane virusom KOVID-19 nije prošao skoro nijedan dan a da EU nije dopremila ili kupila ključnu medicinsku opremu za zdravstvene ustanove ili ugrožene zajednice.

“Ponosan sam na hitnu podršku koju pružamo Srbiji zahvaljujući paketu pomoći za reagovanje u kriznim situacijama od 15 miliona evra. Baš kao i u ranijim teškim trenucima, EU nastavlja da stoji uz Srbiju. Ovaj virus ne poznaje granice. Samo zajedno možemo poraziti našeg zajedničkog neprijatelja”, rekao je šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Nabavku kontejnera sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, koja je usled pandemije pokrenula mehanizam hitnih nabavki na globalnom planu.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus