Vlada preporučila državljanima Srbije u inostranstvu da odlože sva putovanja u Srbiju

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Vlada Srbije preporučila je državljanima Srbije koji borave u inostranstvu da do daljeg odlože sva putovanja u Srbiju koja nisu neophodna.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je preporuku vlade “distribuiralo na sve raspoložive načine, posredstvom diplomatsko – konzularnih predstavništava, Srpske pravoslavne crtkve, glasila dijaspore”.

U saopštenju se navodi da je “nakon uvođenja restriktivnih mera u mnogim zemljama, veliki broj državljana Srbije zatečen na određenim destinacijama bez mogućnosti nastavka planiranog puta u Srbiju”. Reč je, dodaje se, o građanima koje u stranim državama zatekli na službenim i turističkim putovanjima, na lečenju od malignih i drugih teških bolesti, studentima.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Ministarstvo ističe da “sva diplomatsko-konzularna predstavništva ulažu maksimalne napore da reše probleme građana i organizuje njihov povratak ukoliko je to neophodno” i “ponovo apeluje na sve građane da ne kreću na put ukoliko imaju mogućnost da ostanu u stranoj zemlji”.

“Od pojave virusa COVID-19 u svetu, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dao je instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije da pomoć i zaštita građana Srbije u ugroženim područjima mora da predstavlja prioritet u njihovom radu”, navodi se u saopštenju.

Ministar je, kako se dodaje, svakodnevno u kontaktu sa svojim kolegama ministrima spoljnih poslova, kao i sa predstavnicima međunarodnih organizacija, kako bi se što brže pronašla rešenja za probleme izazvane restriktivnim merama koje zemlje donose kako bi se zaštitile od virusa, a najveći broj problema odnosi se na ograničenje prevoza putnika i transporta robe.

Odlukom ministra Dačića formiran je i Krizni štab u Ministartsvu radi pružanja pomoći građanima Srbije u inostranstvu.

Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, 15. marta, Ministarstvo spoljnih poslova je angažovano i na pomoći stranim državljanima i njihovim diplomatsko-konzularnim predstavništvima koje je mera zabrane ulaska u ili tranzita kroz Srbiju zatekla na putu ka matičnoj državi ili na samoj granici Srbije.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus