“Više nemam koronu, ali i dalje imam temperaturu, bole me pluća, otkucaji srca su mi i do 150 puta u minutu, izgubio sam 5 kg…”: Konobar iz Hrvatske tvrdi da se i posle negativnog testa oseća loše…

0
Foto: Profimedia

Senjski konobar Goran Milanović (34) prvi je stanovnik Ličko-senjske županije u Hrvatskoj koji je oboleo od koronavirusa, ali i jedini koji je od te bolesti u ovoj županiji do sada ozdravio, piše Jutarnji list.

Kako kaže, bolje je reći da više nije “pozitivan” jer se i dalje oseća gotovo jednako loše. Pretpostavlja da se zarazio na austrijskoj granici kada se vraćao kući sa sezonskog posla s kolegom, s kojim je proveo šest sati u vozilu, a koji se nije zarazio.

Čim je došao kući, 13. marta, ostao je u karantinu, a četiri dana kasnije nalazi su pokazali da ima virus. Kaže da nije izgledalo strašno. Tokom dana sve bi bilo u redu, u večernjim satima rasla bi mu telesna temperatura i osećao je da otežano diše. Od pre 11 dana njegovo ime nalazi se na popisu osoba koje su prebolele COVID-19.

“Ne znam što bih rekao, formalno sam zdrav, ali osećam da sa mnom nešto nije u redu. Temperatura mi nenadano skoči na 37 do najviše 37,1 stepen i onda za pola sata nestane. Izgubio sam pet kilograma. Bole me pluća”, rekao je Milanović.

On dodaje: “Prisiljavam se da jedem, nemam nikakvu želju za jelom. Boli me želudac. Najviše me zabrinjavaju otkucaji srca, koji budu i do 150 u minuti, a bez ikakvog napora. Sve što radim je da odem od sobe do toaleta”.

Za vreme bolesti, kaže, nije primao nikakvu terapiju.

“Niko me nije zvao niti išta pitao od lekara, sve što se radilo nekako je išlo na moju inicijativu, od vađenja krvi nadalje, a tako je i danas. Obratio sam se za pomoć svom porodičnom lekaru, a on mi kaže da mu dođem kod prozora jer ne želi sa mnom da ima kontakt, iako sam negativan”, rekao je Goran.

On kaže i da mu je lekar prepisao tablete za smirenje i uputnicu za nošenje holtera. Ali kako ispitivanje ne može da obavi u vanrednim okolnostima, strahuje za zdravlje.

“Čekaću ga najmanje tri meseca, a ne znam što će biti sa mnom do tada”, rekao je Milanović.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus