“Virus je nedeljama bio u Njujorku pre prvog slučaja. Posejali su ga Evropljani”: Nova velika analiza američkih naučnika

1
Ilustracija Profimedia

Nova istraživanja pokazuju da je koronavirus počeo da kruži Njujorkom sredinom februara, nedeljama pre nego što je potvrđen prvi slučaj, a navodno su ga u SAD doneli putnici iz Evrope, ne iz Kine, piše Njujork tajms.

“Većina rezervoara je očigledno evropskog porekla”, rekao je Harm van Bakel, genetičar privatnog njujorškog Medicinskog fakulteta.

Drugi tim s Medicinskog fakulteta Njujorškog Univerziteta (NYU) došao je do sličnih zaključaka prkos proučavanju drugačijih grupa zaraženih.

Oba tima počela su sredinom marta da analiziraju genome koronavirusa, a istraživanja su otkrila da je virus počeo da se širi ranije nego što se mislilo, a to se moglo otkriti agresivnim testiranjem.

Tramp je već 31. januara zabranio ulazak u SAD iz Kine, a Italije je, kao evropski epicentar epidemije, počela da zatvara gradove tek krajem februara, da bi ulazak iz Evrope u SAD bio zabranjen tek 11. marta.

Njujorčani su tada već putovali kući sa virusom.

“Ljudi toga nisu bili svesni”, rekla je Adriana Hegaj iz NYU tima.

Ne može se reći kojim je tačno letom određeni virus stigao iz Europe u Njujor, ali stručnjaci navode da su istraživanjem virusa razotkrili “razdoblje nesmetane transmisije od kraja januara do sredine februara”.

Najveći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauci izjavio je da je to “verojatno točno”.

“Putovanja iz Kine smo odmah odsekli, ali Evropa je postala epicentar relativno brzo, posebno u severnoj Italiji”, rekao je Fauci u razgovoru za ABC.

“Imajući u vidu vazdušni saobraćaj iz Italije u Njujork, nije uopšte iznenađujuće da je virus ovde nenamerno posejan pre nego što su i oni tamo znali šta se događa. To je jedan od razloga što smo sada u teškoj situaciji”, zaključio je Fauci.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. I vi ste nama 1917-1918 poslali u evropu virus,od kog je umrlo vise od 30mil evropljana i jos ste ga prozvali spanska groznica,da ne asocira na vas amerikance…..karma je cudo

Comments are closed.