Velika Britanija je u četvrtak rekla da prestolonaslednik princ Čarls, koji ima koronavirus, nije testiran preko reda, jer njegovi simptomi i zdravstveno stanje ispunjavaju kriterijume.

Test je ranije ove nedelje pokazao da je Čarls (71) zaražen koronavirusom, ali je dobrog zdravlja i ima blage simptome. Sada je u samoizolaciji u dvorcu u Škotskoj, zajedno sa suprugom Kamilom, čiji je test negativan, objavila je njegova rezidencija.

Na pitanje zašto se naslednik britanskog prestola mogao testirati, dok milioni zdravstvenih radnika na prvoj liniji borbe protiv bolesti ne mogu, britanski ministar zdravlja Edvard Argar odgovorio je: „Koliko znam, njegovi simptomi, njegovo stanje, ispunjavaju kriterijume“, prenosi N1.

„Princ od Velsa nije išao preko reda“, rekao je Argar za Skaj.

Prema savetima na internet stranici Škotske nacionalne zdravstvene službe, većina ljudi sa simptomima virusa jednostavno dobije uputstva da ostanu kod kuće i da ih neće testirati.

„U principu, na COVID-19 testiraćete se samo ako imate ozbiljnu bolest koja zahteva prijem u bolnicu“, navodi se u savetu.

Vodeći škotski medicinski zvaničnik rekao je da postoje klinički razlozi zbog kojih su kraljevske osobe testirane, a kraljevski izvor rekao je da je Čarls testiran zbog svog starosnog doba i istorije bolesti, te odbio da da dodatne detalje.

Međutim, na društvenim mrežama pojavile su se kritike odluke o testiranju kraljevskih osoba dok je drugima zbog nedostatka testova to uskraćeno.

„Želimo mu dobro, ali ovo je nacionalna kriza kojom smo svi zahvaćeni i u kojoj svi reskramo da izgubimo najmilije“, poručila je na Tviteru grupa iz kampanje Republika, koja želi da ukine monarhiju. „Sada je vreme za jednak pristup medicini. Nema izuzetaka“, dodali su.

Smatra se da Čarls nije video svoju majku, kraljicu Elizabetu (93), otkad ju je mogao zaraziti virusom. Ona boravi u svojoj rezidenciji dvorca Vindzor, zapadno od Londona, sa suprugom, 98-godišnjim princem Filipom-

Bakingemska palata rekla je da je kraljica dobrog zdravlja, a britanski listovi objavili su slike kako drži telefon dok na daljinu drži redovnu nedeljnu audijenciju s premijerom Borisom Džonsonom.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.