Vijetnam nema nijedan smrtni slučaj, a ima 95 miliona stanovnika: Šta možemo da naučimo od njih u borbi protiv virusa

0
Foto Profimedia

Kao zemlja koja nema niti jedan smrtni slučaj, a broj zaraženih koronavirusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i može služiti kao primer države koja je uspela da obuzda pandemiju.

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim merama poput raširenog testiranja i strogog karantina, kao i društvenim jedinstvom, za sad izbegao situaciju u kakvu je koronavirus doveo Evropu i Sjedinjene Države, prenosi N1 pisanje DPA.

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču univerziteta “Džon Hopkins” je 262, u zemlji koja broji više od 95 miliona stanovnika.

Zvanična statistika pokazuje da je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75.000 ljudi. Država je zasad sprovela više od 121.000 testova.

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije zasad nema preminulih od Covid-19, a stopa zaraze značajno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu – državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu.

Kidong Park, predstavnik SZO za Vijetnam, veruje da je za njegov uspeh ključno bilo rano delovanje.

“Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vežba procene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini”, ističe Park.

Država je brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu Covid-19 pod koje je brzo implementiralo nacionalni plan odgovora na krizu, dodaje Park.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio celu državu u karantin, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo da meri u hiljadama.

Vlade u svetu uvode karantine da bi se bolje nosile s postojećim epidemijama. Vijetnam je to učinio kako bi sprečio nacionalnu krizu koja se može izbeći.

Veliki deo vijetnamskog uspeha može se pripisati njegovom društvenom jedinstvu.

Generalni sekretar vijetnamske Komunističke partije Ngujen Ksuan Puc nedavno je borbu protiv zaraze proglasio “prolećnom opštom ofanzivom 2020”, što je namerna referenca na ključnu “Tet ofanzivu” iz 1968. koju je Vijetkong pokrenuo tokom Vijetnamskog rata i koja je rezultirala povlačenjem američke vojske.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus