Vijesti: Iz crnogorskih apoteka povučen lek koji navodno pomaže u lečenju koronavirusa

0
Foto: Profimedia (Ilustracija)

Iz crnogorskih apoteka navodno je povučen lek “Dolquine”, koji sadrži aktivnu supstancu hidroksihlorohin, pišu Vijesti.

Taj lek koji se koristi protiv malarije, autoimunih bolesti reumatoidnog artritisa i lupusa, navodno daje efekte i u lečenju novog koronavirusa.

Iz crnogorske Agencije za lekove i medicinska sredstva “Vijestima” su potvrdili da je ovaj medikament povučen iz apoteka.

“Lek koji sadrži aktivnu supstancu hidroksihlorohin (zaštićeni naziv Dolquine), nije povučen iz apoteka iz razloga koji bi se odnosili na kvalitet, bezbednost ili efikasnost. Za dodatne informacije u vezi sa povlačenjem ovog leka, upućujemo Vas na Ministarstvo zdravlja koje koordinira i sprovodi aktivnosti u vezi sa COVID-19 virusom”, piše u odgovoru Agencije.

Iz Vlade su sinoć odgovorili da se lek “Dolquine” (hidroksihlorohin), ali i “Resochin” (hlorokin) može dobiti u apoteci samo na recept izabranog doktora po izveštaju specijalista reumatologa ili infektologa.

Iz većine apoteka, kako “Vijesti” nezavanično saznaju, navodno je povučen i medikament “Hydroxychloroquin”, koji je istog sastava kao i “Dolquine”.

Mediji su prethodnih dana objavili da je francuski naučnik sa univerziteta u Marselju, profesor Didije Raul, objavio da su njegova ispitivanja pokazala da se lek hlorokin (iz iste terapijske grupe kao hidroksihlorohin) pokazao kao delotvoran u lečenju COVID-19.

Farmaceut crnogorske Agencije Nemanja Turković pre dva dana kazao je za Televiziju Crne Gore da ne postoje registrovani lekovi koji se koriste isključivo za lečenje koronavirusa, ali su svi oni koji daju efekte u lečenju tog oboljenja dostupni i crnogorskim zdravstvenim radnicima.

Kako je istakao, iskustva su pokazala da određeni lekovi, koji se koriste za lečenje HIV-a, malarije i nekih reumatatskih oboljenja, daju efekte u lečenju infekcije novim koronavirusom.

“Ono što je dobro, jeste to što su naši zdravstveni radnici upoznati sa tim i da su ti lekovi dostupni u Crnoj Gori”, kazao je Turković. On je poručio da će lekarima biti dostupni i drugi lekovi, ako se dokaže njihova efikasnost u lečenju COVID-19.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus