(VIDEO) Dijagnoza koronavirusa za samo sat vremena: Pogon kompanije u blizini Kelna povećao proizvodnju na milion i po testova mesečno

0

U pogonu „Kiagena“ (Qiagen) u Hildenu kod Kelna jedva uspevaju da odgovore na trenutnu potražnju. Ta biotehnološka kompanija proizvodi opremu za molekularnu dijagnostiku, a to sada uključuje i brzi test za novi korona virus, piše Dojče vele.

„U vrlo kratkom roku smo povećali proizvodnju za više od 70 odsto. Toliko smo je intenzivirali da ćemo sa sadašnjih milion i po testova mesečno – a ide jedan test po pacijentu – na kraju godine moći da proizvedemo 20 miliona testova mesečno“, kaže Tomas Turinger, portparol firme.

Od protekle sedmice – za čitavu Evropu

Kompanija Kiagen je brzo reagovala na novonastalu situaciju. Oprema za testiranje koja je na tržištu od 2018. godine unapređena je i sada može da dijagnostikuje prisustvo korona-virusa za samo sat vremena. Taj brzi test predviđen je za upotrebu u bolnicama i laboratorijama, a od protekle sedmice može da se koristi u čitavoj Evropi.

„Ovo je globalni izazov i situacija se razlikuje od države do države. Razlika se posebno ogleda u tome koliko su države brzo prepoznale virus i da li su brzo postupile ili ne“, kaže Turinger. „Azijske zemlje poput Južne Koreje reagovale su mnogo brže od recio SAD-a. Potražnja za testovima ipak raste u svim zemljama. Iz tog razloga je sada veliki izazov učiniti testiranje dostupnim u celom svetu.“

Rezultati kompanije Kiagen probudili su interesovanje kod drugih kompanija. Američki proizvođač opreme za laboratorije, Termo Fišer, spreman je da kupi Kiagen za oko deset milijardi evra.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus